'Asya yeniden tarihe dönüyor'

'Asya yeniden tarihe dönüyor'
Ege Bölgesi'ndeki 18 eğitimci derneği tarafından kurulan Ege Eğitimciler Platformu, gazeteci yazar Taha Akyol'u misafir etti.

İzmir'in Bayraklı ilçesindeki Tepekule'de düzenlenen "Bilim ve Yanılgı" konulu konferansı veren Akyol, "Asya yeniden tarihe dönüyor. İşte böyle bir çağda yeni fatihleri yetiştirmek, siz öğretmenlerin görevidir." dedi.

Programın açılışında konuşan Platform Başkanı Osman Bigeç, Ege Bölgesi'ndeki 120 bin eğitimciden 40 biniyle sıcak temas halinde olduklarını söyledi. İzmir Vali Yardımcısı Şahin Aslan ise geleneklere bağlı ve bilimle iç içe nesiller yetiştirecek öğretmenlerin kurduğu platformun, kutsal bir amaca hizmet ettiğini belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sadettin Sabaz da eğitimde devrim yaşadığını, 42 bin okulun internetle donatılarak Ankara'yla doğrudan irtibatlandırıldığını açıkladı.

Sabaz, "Evinde internete bağlanarak Avrupa'daki akrabasıyla canlı irtibat kuran öğrenciler için ders kitaplarından, 'Bak postacı geliyor, selam veriyor, bize mektup getiriyor.' gibi cümleler büyük bir cesaretle çıkarıldı." şeklinde konuştu.

Daha sonra geçilen konferansta Taha Akyol, zihinlerdeki düşünce ve fikirlerin, kolaycılık yapılarak olayların üzerine yapıştırılmasının doğru olmadığını, bilimsel araştırmalar yapacak nesiller yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Akyol, "Bilimin okullarda iyi okutulması yetmez. Bunun örneği Rusya'dır. Rusya Bilimler Akademisi, asla küçümsenmeyecek bir kadroya sahiptir fakat orada bilim sınıf içinde kalmıştı, hayata yansımıyordu. Sebebi ise piyasa ekonomisi olmamasıydı." dedi.

Üniversitelerile sanayi ve bilimin işbirliğine, bilimin hayat geçmesinin önemine değinen Akyol, "Zihnimizin içindeki olgular, henüz eşyalardan fikirlere intikal etmiyor. Fikirlerden eşyalara intikal ettirmeyi seviyoruz, yani önyargılarımızı eşyalara yapıştırıyoruz. Örneğin katı cisimler toprağa düşüyor, çünkü toprağı seviyorlar. Yahut gazlar güneşe gitmek istiyor, çünkü onu seviyorlar gibi. Oysa bunları bilimsel şekilde araştıran, düşünen, kolaycılığa kaçmayan nesiller yetiştirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Günümüzde büyük bir tarihî değişime şahitlik edildiğine dikkat çeken Taha Akyol, şunları kaydetti: "Gayri safi milli hasıladaki her bir kuruş artış, Ortadoğu'daki her değişim haberi, kitaplardaki her türlü veri ve bilgiler, yaptığımız seyahatlarde göreceğiniz her olay, dünyanın değişiminin habercisi."
Çevre illerden gelen Milli Eğitim idarecileri, ilçe ve okul müdürleriyle öğretmenlerin katıldığı konferanstan sonra Akyol, kitaplarını da imzaladı.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.