Ezher geçmişini arıyor

Ezher geçmişini arıyor
Mısır'ın dünyaca ünlü kurumu Ezher, ülkede yaşanan demokrasi havasından faydalanarak geçmişin ihtişamlı günlerine dönmenin hesaplarını yapıyor.

Bu amaçla bazı din adamları kurumun başındaki Şeyh Ahmet Tayyib'e baskı yaparak, eskiden olduğu gibi bağımsız kimliğini yeniden elde etmesini istiyor.
    
970 yılında Şii Fatımi Devleti tarafından kurulan, Selahaddin Eyyubi tarafından ise Sünniliğin en önemli kurumlarından biri haline getirilen Ezher, tarihi boyunca yönetimlere karşı bağımsız kalmasıyla ün salmıştı. Ancak 1961 yılında Cemal Abdulnasır tarafından Ezher Şeyhi'ni seçen ulemanın oluşturduğu Din Adamları Yüksek Konseyi feshedildi ve kurum Vakıflar Bakanlığı'na bağlandı. Şeyh de devlet başkanı tarafından atanmaya başladı.
   
Bir zamanlar devlete borç verdiği de öne sürülen kurum, bu tarihten sonra mali bağımsızlığını da kaybetti. 
    
18 günlük gösteriler boyunca meydanı dolduran yüzbinlerce kişiyle birlikte hareket eden pek çok Ezher uleması, ülkede sağlanan demokrasi havasının artık kendi kurumlarını da etkilemesini istiyor.
    
Bünyesinde yaklaşık 40 bini yabancı 400 binden fazla öğrencisi olan üniversitesinin yanısıra çok sayıda eğitim müessesesi ve dini kurumu bulunan Ezher'in başına geçtiğimiz yıl Seyyid Muhammed Tantavi'nin hayatını kaybetmesiyle ülkenin önde gelen saygın din adamlarından Ahmet Tayyib devrik lider Hüsnü Mübarek tarafından getirilmişti.
    
Ancak gösteriler sırasında yönetime karşı isyanın haram olduğunu belirterek göstericilerin tepkisini çeken bir açıklama yapan Tayyib'e istifa etmesi gerektiği yönünde baskılar yapılmıştı. Ancak çok sevilen bir isim olan Tayyib'e kurum içinden ve dışından büyük bir destek de bulunuyor. Tayyib, geçtiğimiz günlerde Başbakan İssam Şeref'i ziyaret ederek kurumun onun döneminde elde ettiği geliri hükümete bağışlamıştı. Tayyib, görüşme sırasında Ezher'in statüsünü de görüşmüş ve olumlu bir cevap almıştı. Hükümet, Ezher konusunda bir kanun değişikliği yapılması için geçici anayasa hazırlama komisyonunun başkanlığını da yapan Tarık el Bişri'yi görevlendirdi.
    
Tayyib, Ezher'in kısa süre içinde eski ihtişamlı günlerine döneceğini ve atamaların bizzat Konsey tarafından yapılmasının sağlanacağını belirtiyor.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.