Büyük Veli'ye küçük saldırılar

Büyük Veli'ye küçük saldırılar
'Gel. gel.. gel...' diyen Mevlana'nın kemikleri sızlatılıyor!

Gün geçmiyor ki, Büyük Veli Mevlâna Celâleddin-i Rumî Hazretleri hakkında yeni bir karalama kampanyası karşımıza çıkmasın. Mevlâna üzerine yapılan çirkinlikler bini aştı. Bu çirkinliklere en son halkayı ekleyen, Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu üyesi Selçuk Güldere oldu. Güya Mevlâna’yı anmak için, "Sır" adlı bir bale gösterisi düzenleyen ve Büyük Veli’yi küçük saygısızlıklara alet etmek isteyen sanatçı(!) kendini şöyle savundu: "Mevlâna’nın hayatında önemli bir öge var. Kişinin içine yaptığı yolculuk, bir sır... İşte bizim eserimiz de bu sırrı anlatıyor."

BÜYÜK VELİ’NİN YAKASINI BIRAKMIYORLAR
Bilindiği gibi, Orhan Pamuk, bir romanında, Mevlâna’nın ne fikrinin, ne şiirinin kendisini ilgilendirmediğini, kendisini ilgilendiren tek şeyin, Büyük Veli’ye hamledilen ahlak düşkünlükleri olduğunu sayfalarca anlatmış ve bunun karşılığında Batı’dan Nobel armağanı almıştı. Orhan Pamuk, bunlara karşılık, Çankaya Köşkü’nden davet almış ve taltif edilmişti.

Fakat Pamuk, Büyük Veli’yi karalayanlardan ilki değildi. Üstelik, sadece Büyük Veli’ye de saldırmıyorlardı. Bilindiği gibi, Uğur Mumcu’nun başını çektiği bir klik de Fatih Sultan Mehmet’i aynı şekilde taciz ediyor ve buna karşılık adının caddelere, mahallelere verilmesiyle ödüllendiriliyordu. Bu tacizlere eklenen son halka da, Devlet Opera ve Balesi’nden geldi: Büyük Veli’yi bale sahnesine çıkarıp sanatlarına alet etmek isteyen Simurg Topluluğu, 17 Aralık’ta Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Şura Salonu’nda Mevlana konulu "Sır" isimli bale gösterisini sergileyecek.

Mevlâna hakkındaki karalama kampanyasına olan "devlet desteği" bu kadarıyla sınırlı değil. Ankara Devlet Opera ve Balesi bünyesinde kurulan bale topluluğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçılarından Haluk Derinöz’ün müzik yönetmenliğinde, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda gösteri yapacak. Gösteride ayrıca, büyük Türk bestekârı ve Mevlevî tarikati önderlerinden İsmail Dede Efendi’nin "Ferahefzâ Mevlevî" ayini Türk sazları eşliğinde ve devlet sanatçıları tarafından icra edilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.