Zeytinburnu’nun Ebedi Sakinleri
Tarih bilincinin oluşması ve toplumsal hafızamızda kaybolan geçmişi canlandırmanın amaçlandığı programın ilk konusu, hayatı ve kişiliğiyle gerçek adı Musa Muslihuddin olan Merkez Efendi oldu.
Moderatörlüğünü Eskader Başkanı Mehmet Nuri Yardım’ın yaptığı söyleşinin konuğu Zeytinburnu Eski Müftüsü Ragıp Güzel idi. Güzel, Zeytinburnu içerisinde bulunan birçok tarihi mezarlığın olduğu ve bu mezarlıklarda yatan çok önemli şahsiyetlerin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
“Zeytinburnu’nu içerisinde bulunan mezarlıklarda ülkemiz tarihinde iz bırakmış birçok önemli isim bulunuyor. Bu isimler içerisinde Merkezefendi’ye ismini veren değerli bir kişi olan Musa Muslihuddin de yer alıyor. Günümüze kadar hayatı ve yaptıklarıyla örnek teşkil eden Merkez Efendi toplumumuz tarafından hatırlanması ve bilinmesi gereken önemli kişilikler arasında.”
Ragıp Güzel söyleşide Merkez Efendi’nin yaptığı dini ilimler dışında aynı zamanda tıp alanında da ileri bir bilgiye sahip olduğunu ifade ederek, “Merkez Efendi yaptığı dini ilimler alanında çok zor anlaşılan metinleri ezberlemiş büyük bir alim olmakla birlikte tıp alanında da önemli çalışmalar ortaya koydu. Günümüzde de Merkez Efendi’nin hazırladığı 41 şifalı bitkiden oluşan mesir macunu da büyük ilgi görmektedir” dedi.
Bu ay ilki gerçekleştirilen Zeytinburnu’nun Ebedi Sakinleri adlı programla; Tamburi Cemil, Sadettin Kaynak, Samiha Ayverdi, Abdülhak Şinasi Hisar ve Hamdullah Suphi Tanrıöver gibi birçok değerli şahsiyetin hayatı ve eserleri konuşulacak.
Geçtiğimiz yıllarda Zeytinburnu Belediyesi ilçe sınırları içerisinde yer 15 mezarlık alanında yapılan uzun soluklu çalışmalarla birçok önemli şahsa ait mezar çıkarılmış ve bunlar “Zamanı Aşan Taşlar” adlı kitapta toplanmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.