Mehmet Genç’e şükran gecesi

Mehmet Genç’e şükran gecesi
74 yaşında olmasına rağmen hala Osmanlı arşivlerinde çalışmaya devam eden, Osmanlı iktisat tarihinin dev ismi Mehmet Genç için, talebeleri ve arkadaşlarının girişimiyle Üsküdar Belediye Başkanlığı tarafından bir şükran gecesi düzenleniyor. Mehmet Genç,

İlim hayatına başladığı 60'lı yıllardan bugüne, 40 yılı aşan bir süredir medyada görünmemek, gösterişli ortamlardan uzak durmak için özel çaba harcayan, davetlerin çoğunu özürler dileyerek kibarca geri çeviren, bunun yerine vaktini ilme ayıran, bugün 74 yaşında olmasına rağmen hala Osmanlı arşivlerinde çalışmaya devam eden, Osmanlı iktisat tarihinin dev ismi Mehmet Genç için, talebeleri ve arkadaşlarının girişimiyle şükran gecesi düzenleniyor.

MEHMET GENÇ KİMDİR?
Mehmet Genç, dünyada Osmanlı iktisat tarihinin yatağını, Osmanlı İmparatorluğu'na bakışı değiştiren isim olarak tanınıyor. Uzun yıllara dayanan çalışmalarıyla, "Niçin geri kaldık?", “Sanayii Devrimi Osmanlı İmparatorluğunu nasıl etkiledi?” sorularına verilen popüler cevapların asılsızlığını gösteren birçok araştırmaya imza attı. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışına neden olduğu söylenen kapitülasyonların bütün ticari antlaşmalarda olduğunun tespit edilmesi, günümüzün en önemli meselelerinden biri olan hantal bürokrasinin, katlanan memur sayısına karşı kısalan mesai saatlerinin sanılanın aksine Batılılaşmanın eseri olarak Tanzimat'la birlikte başladığı gibi birçok önemli tespit de yine Mehmet Genç'in eseri.

AYDIN DOĞAN VAKFI ÖZEL ÖDÜLÜNÜ REDDETMİŞTİ
Bugüne kadar Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Yunanca olarak çok sayıda makale yazan Mehmet Genç, 2000 yılında tebliğ ve makalelerinin önemli bir bölümünü bazı ilavelerle "Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi" adlı kitabında yayımlamış ve bu kitap ile "Türkiye Yazarlar Birliği" tarafından fikir dalında ödüle layık görülmüştür. 2001 yılında aynı kitap ile "Aydın Doğan Vakfı" özel ödülüne layık görülen Mehmet Genç, bu ödülü reddetmişti.

MEHMET GENÇ ŞÜRKAN GECESİ
Kokteyl ve fotoğraf sergisi ile başlayacak olan "Üsküdarlı Bir İlim ve Kültür Adamı Mehmet Genç-Şükran Gecesi"nde, Prof. Dr. Korkut Tuna, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Dr. Murat Çizakça ve Doç. Dr. Erol Özvar da birer konuşma yapacaklar. Program 8 Mayıs Perşembe günü Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi’nde saat 19:30’da gerçekleştirilecek.

(habervaktim.com)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.