Taşın dantel gibi işlendiği şaheser

Taşın dantel gibi işlendiği şaheser
Japon bilm adamları'nın "Bu eser bizde olsa cam fanüste saklardık" dedikleri Divriği Ulu camii bütün zerafeti ve ihtişamıyla ziyaretçilerini bekliyor.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Sivas'ın Divriği ilçesindeki tarihi cami ve hastane. Cami 1228–29 yıllarında Mengücekli beyi Ahmed Şah tarafından; Dârüşşifa ise aynı tarihte, Ahmed Şah'ın eşi ve Erzincan beyi Fahreddin Behramşah’ın kızı olan Turan Melek tarafından Ahlatlı Muğis oğlu Hürrem Şah adlı bir mimara yaptırılmıştır.

FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

Bugün kirişleme izleri kalmış olan ahşap hünkar mahfili Anadolu’daki en erken örneklerden biridir. Abanoz ağacından minber, kabartma sülus yazı kuşakları ve yıldız motifleri büyük bir özenle yapılmıştır. Yapının taşkın barok karakterli ve iri palmetlerle bezeli mihrabı da önemli bölümlerindendir. Caminin doğu cephesindeki pencerenin (özgününde bey mahfili kapısının) üzerinde Ahlatlı nakkaş Ahmed, minberde Tiflisli İbrahim oğlu Ahmed ve hattat Mehmed, caminin güney duvarındaki âyet şeridi üzerinde Mehmed oğlu Ahmed’in adları yazılıdır. Divriği Ulu Camii ve Dârüşşifası, Selçuklu dönemi içinde küçük sayılabilecek yapı topluluklarından biri olmasına karşın, altı sanatçısı ile dikkat çekicidir. Bu bağlamda yapı topluluğu, Selçukluların yanı sıra Mengücekli çevresinde de ekip çalışmasının varlığını gösteren önemli bir örnektir



KAPIDAKİ GÖLGE
Japon bir turist tarafından çekilen bu fotoğrafta, caminin giriş kapısına ikindi güneşi düştüğü zaman gölgelerden ayakta duran yandan bir erkek silüeti belirir. Bu silüetin önünde dikdörtgene benzer bir gölge daha vardır ve bu gölgelerin Kuran okuyan ve namaz kılan bir adam olduğuna inanılır.

ÇALINAN ESERLER İSTANBUL'DA
2001'de Divriği Ulu Cami'nin abanoz panoları çalınarak ABD'ye kaçırılmıştı. Bir yıl sonra da bu kez caminin minber kapısı kanatları ile üzerindeki kitabe panoları hırsızlar tarafından alınmıştı. Ancak minber kapı ve kitabe panoları İstanbul'a getirdikleri belirlenen hırsızlara ait depolara düzenlenen iki operasyonla tarihi eserler yeniden camiye konulmuştu.

EVLİYA ÇELEBİ BÜYÜLENMİŞTİ
Avrupalı mimarlarca "Anadolu'nun Elhamra'sı" benzetmesi yapılan,sanat tarihçileri, mimar ve mühendisleri büyüleyen Divriği Ulu Cami ve yanındaki Darüşşifa için Evliya Çelebi "Öyle emek sarf edilmiş, kapı ve duvarlar öyle nakş eylenmiş ki, methinde diller kısır, kalem kırıktır" demiştir. Mengücek Beyi Ahmet Şah annesiyle birlikte Ulu camiyi yaptırırken hastaların müzikle tedavi edildiği Darüşşifa bölümü ise Ahmet Şah'ın eşi Melike Turan'ın talimatıyla inşa edilmiştir. 

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınmıştır

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.