Hükümetten gayrimüslimlere müjde

Hükümetten gayrimüslimlere müjde
Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün iftarına katılacağı azınlık cemaatlerine, davet öncesi jest yaptı.

1936'dan sonra "tehdit unsuru oluşturabilir" gibi nedenlerle el konulan azınlık vakıflarına ait taşınmazlar iade ediliyor...

Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararnameyle 162 azınlık cemaatinin askıda olan tüm malları ile tarihi mezarlıkların iade edilmesi ve üçüncü kişilere geçen mülkler için tazminat ödenmesi yolu açıldı. Azınlık malları için tazminat hakkı ilk kez getirildi. Azınlık cemaatlerinin mallarıyla ilgili son yılların en kapsamlı düzenlemesi dün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Görevleri ile Bazı KHK’larda Değişiklik Kararnamesi’nde yayımlandı. Vakıflar Yasası’nda 2003 ve 2008’de yapılan değişiklikle cemaat vakıflarının tartışmalı bazı mallarının iadesine olanak sağlanmıştı. Ancak sahiplik konusu belirsiz olan birçok malla ilgili adım atılmamıştı.

Azınlık temsilcilerinin hükümet nezdindeki talepleri dünkü kararnameyle karşılık buldu. Buna göre azınlık cemaatlerinin mal edinmesinin yasaklandığı 1936 beyannamesinde kayıtlı olup “sahip” bölümü açık olan tüm taşınmazlar tapu kayıtlarındaki haklarıyla birlikte cemaat vakıflarına verilecek. 1936 beyannamesinde kayıtlı olup kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresi adına kayıtlı mallar da cemaatlere devredilecek. Kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıklar ve çeşmelerin tamamı azınlık vakıflarına verilecek. Cemaat vakıflarınca satın alınmış veya bağışlandığı halde mal edinememe gerekçesiyle devlete geçen taşınmazlardan başka kişilere satılanlar için ise Maliye Bakanlığı’nın belirleyeceği rayiç üzerinden tazminat ödenecek. Vakıfların 1 yıl içinde başvurması üzerine Vakıflar Meclisi’nin olumlu görüşüyle iade işlemleri yapılacak.

Azınlıkların Vakıflar Meclisi’ndeki temsilcisi Laki Vingas, şunları söyledi: “Bu, cemaatlerin ufkunu açan çok değerli bir kararname. Başbakan’ın iftar öncesi büyük hediyesi. Hükmü şahsiyeti havada olan mallarla ilgili sorun çözülüyor. Cemaatlerde büyük rahatlama olacak. Şişli Rum Mezarlığı, Yeniköy, Boyacıköy gibi önemli mezarlıklar dahil 50 dolayında böyle mezarlık, Karaköy’de Galata Okulu, Kandilli’de Musevi cemaatinin önemli arazileri var.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.