Başımıza taş yağacak

Başımıza taş yağacak
8 Ekim tarihinde bine yakın göktaşı atmosferde parçalanarak Dünya'ya düşecek.

Akşam saatlerinde çıplak gözle görülebilecek olan göktaşı yağmurlarıyla gökyüzünde adeta görsel şölen meydana gelecek.  

Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ferhat Fikri Özeren, 8 Ekim 2011 tarihinde bine yakın göktaşının atmosferde parçalanarak Dünya'ya düşeceğini ve halk arasında 'yıldız kayması' olarak tabir edilen bu olayın adeta gökyüzünde şölen havası oluşturacağını söyledi.   Belirlenen tarihte akşam saatlerinde gökyüzünün kuzey kısmında meteor kaymalarının çıplak gözle ve net bir şekilde görülebileceğini belirten Yrd. Do. Dr. Özeren, bu olayın 6.6 yılda bir yaşandığını kaydetti. Özeren, "Halk arasında 'yıldız kayması' olarak tabir edilen meteor kayması, çok sık bir şekilde Dünya'dan görülüyor.   Bunlar uzayda kimi zaman serseri bir şekilde dolaşan kimi zaman da periyodik başka kuyruklu yıldızların artıklarıdır. Özellikle son günlerde gerçekleşecek olan meteor, yani göktaşı yağmurları, örneğin Drakonid meteor yağmurları 6,6 yılda bir Güneş sisteminin içinde, Güneş'in çevresinde dolaşan bir büyük meteor, yani kuyruklu yıldızın kalıntısına ait parçacıklardır" dedi.

Hesaplara göre, Türkiye'de göktaşı yağmurunun, 8 Ekim'de 20.00 ile 21.00 saatleri arasında gözleneceğini ifade eden Özeren, "Bu tarihte, bu saat aralığında,1 saat içinde yaklaşık bin tane göktaşı sayabileceğiz. Ama hesaplama değerlerine göre ortalama bin tane olacak. Bunun saati de kayabilir. 8 Ekim günü hava karardıktan itibaren kuzey bölgeye doğru bakarlarsa yaklaşık 3-4 saat seyretsinler.   Mutlaka bu olayı yakalayacaklardır. Dua edelim ki olsun. Çünkü tam görsel şölen, herkesin yapması gereken karanlık bölgeye gitsin. Çünkü maalesef o günlerde Ay, Dolunay'a yakın olacak. Yine de Ay'ı arkamıza alıp seyredelim" diye konuştu.
Bazı büyük parçaların UFO olarak algılandığını söyleyen Özeren, "Küçük taş parçacıkları atmosferimize çok hızlı bir şekilde girdikleri için yanar. Bazıları büyük olur, atmosferimizden o kadar hızlı geçerler ki, ufkumuzu baştan sona tararlar. Siz eğer bunun meteor olduğunu bilmiyorsanız, çok rahatlıkla kimliği belirlenemeyen bir cisim olarak algılayabilirsiniz, ki maalesef toplumda bu çok görülüyor ve bilmedikleri için bu olayı 'UFO' diye tanımlayabiliyorlar. Görülen olayların çoğu meteor kaymasıdır" dedi.

Her gün Dünya'ya yaklaşık 4 ton kadar malzeme düştüğünü söyleyen Özeren, Dünya'nın çoğu okyanuslarla kaplı olduğu için bunları görme fırsatının olmadığını belirtti.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.