Büyük fetih için görülmemiş kutlama

Büyük fetih için görülmemiş kutlama
İstanbul'un Fethi'nin 555. yıldönümü kutlamaları, Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesinde düzenlenen törenle başladı. Belgrad Kapı'daki törende ise İstanbul, temsili olarak fethedildi.

Yeniçerilerin "Allah Allah" nidasıyla yaptığı hücumun ardından surlara Osmanlı sancağı çekildi. Temsili kurtarma, katılanlardan büyük alkış aldı.

Fatih Camii avlusundaki Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesinde gerçekleştirilen programa; İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Garnizon Komutanlığını temsilen 52. Tümen Komutanı Tümgeneral Mehmet Emin Alpman, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir katıldı.

Türbede Fatih Camii Başimamı Osman Şahin tarafından Kuran-ı Kerim okunmasının ardından Fatih Müftüsü İsmail İpek'in yaptığı duaya geçildi. Türbeden ayrılırken fethin yıldönümüyle ilgili konuşan İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'un fethinin bir büyük sevincin, bir büyük mutluluğun ve bir ihtişamın ifadesi olarak değerlendirilebileceğini söyledi. İstanbul'un bugünlere gelmesinde fethin büyük bir katkısının olduğunu kaydeden Vali Güler," Bugün eğer bir dünya şehriyse İstanbul'u fetihten itibaren yaşadığı bütün dönemlerle değerlendirmek lazım. İstanbul bir büyük imparatorluğun izlerini bir büyük medeniyetin izlerini taşıyan kent. Onu en iyi şekilde korumak ve geleceğe bütün kültür eserleriyle bize ait olan olmayan evrensel kültürün bütün değerleriyle beraber en iyi şekilde taşımalıyız.İstanbul'un fethinin 555. yılı kutlu olsun." şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, fethin insanlığın yaşayış anlamındaki davranışlarını yönetim anlayışındaki değişiklikleri ortaya koymak suretiyle yeni bir çağın başlamasına ortaçağın ortadan kalkmasına sebep olan önemli bir adım olarak değerlendirdi. Kentin 555 yıldan beri farklılıkların zenginliğini yaşayan gerçek anlamda bir barış kenti olduğunu kaydeden Topbaş, "Bu güzelliği yaşatan özellikle Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri'ne şükran ve minnetlerimizi sunuyor daha sonra da aziz Atatürk'ümüzle Cumhuriyeti kurarak bu güzellikleri bahşeden şehitlerimizi ve devlet büyüklerimizi rahmetle anıyoruz. Bu mutluluğu tüm İstanbullular ve biz yaşıyoruz." diye konuştu.

Türbedeki programın ardından Vali Güler, Başkan Topbaş ve diğer yetkilliler, Saraçhane'deki Fatih Anıtı'na doğru yürüdüler. Vali Güler ve Başkan Topbaş'ın anıta çelenk bırakmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sona erdi.

Belgrad Kapı'da ise, çok sayıdaki İstanbullu törenin yapılacağı alana akın etti. Askeri Müze Mehteran Takımı ve Yeniçeri ekibi, tören alanına yürüyerek geldi. Daha sonra dua edilmesinin ardından İstanbul Surlarına "Allah Allah" nidalarıyla temsili saldırı başlatıldı. Bu esnada sis bombaları atıldı. Yeniçeriler temsili olarak ele geçirdikleri surlara Osmanlı Sancağı'nı çekti. Yeniçerilerin bu gösterisi, törene katılanlar tarafından coşkuyla alkışlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.