TUBİTAK'tan müthiş dedektör

TUBİTAK'tan müthiş dedektör
TÜBİTAK tarafından 3 boyutlu mayın dedektörü üretildi.

 

BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BTE) Müdür Yardımcısı Vekili Mehmet Sezgin, "Geliştirilen sistemin, sadece mayın tespiti için değil, toprak altındaki boruların, kabloların bulunması, kalıntıların belirlenmesi ve asfalt kalitesinin belirlenmesi gibi ikinci bir özelliği var" dedi.

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi, Bilgi ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) bünyesinde 3 boyutlu mayın dedektörü geliştirildi. BTE Müdür Yardımcısı Mehmet Sezgin, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi BİLGEM tesislerinde geliştirilen 3 boyutlu mayın dedektörüne ilişkin bir toplantısı düzenledi. Sezgin, 3 boyutlu mayın dedektörüne ilişkin olarak, ulusal bazda 3 projenin tamamlandığını ve geliştirilmekte olan ürünleri de uluslararası alanda test ettiklerini kaydetti. Mayın Tespit Sistemleri adı altında 1997 ve 2000 yılları arası bir proje gerçekleştirildiğine dikkat çeken Sezgin, sensörlerin mayın tespitinde kullanılabilirliği açısından bir çalışmanın gerçekleştirildiğini belirtti. Şuan da yapılan sistemin 'Elde Taşınabilir Mayın Sistemi 2' (ETMS-2) olduğunu anlatan Sezgin, cihazın son bir yılda yapılan çalışmaları içeren bir prototip olduğunu kaydetti. Cihazın, farklı aşamalarda testlere tabi tutulduğunu belirten Sezgin, hem yapılan testlerde hem de istihkam okulundaki testlerde, cihaz operatörünün geliştirilen sistemi deneyebildiğini söyledi.


"3 BOYUTLU GÖRÜNTÜLEME İŞLEMİ"

Sezgin, sistemin metal olan ve olmayan mayınları ve plastik mayınları da bulabileceğini vurgulayarak, "Cihazda, görsel ve sesli kullanıcı ara yüzü mevcut. Yapay zeka tabanıyla gömülü cisim hakkında öngörü oluşturuluyor" dedi.
Sezgin, infrared algılayıcılar ve 3 boyutlu görüntüleme işleminin yapıldığı tomografik görüntüleme işlemiyle mayınların tespitinin gerçekleştirildiğini belirtti. Sezgin, "Algılayıcı olarak, metalleri bulabilen ve metal olmayan cisimleri bulabilen iki algılayıcılar kullanılıyor" dedi.

Sezgin, cihazın zor askeri şartlarda çalışabilecek özellikte tasarlandığını anlattı. Sistemin biraz daha geliştirilerek, ergonomik açıdan cihazda bir iyileştirmenin yapıldığını kaydeden Sezgin, operatörün arkasını tamamen kapsayan elektronik birimin küçük bir alana dönüştürüldüğünü, geliştirilen sistemin 4 buçuk kilogram civarında olduğunu ve aksesuarlarıyla birlikte 5 kilogramı bulduğunu belirtti. Sezgin, "Sistemin 3 buçuk saat çalışma özelliği var. Farklı askeri standartlara uygun bir biçimde gerçekleştirildi" dedi.


"GÖRSEL VERİ HALİNDE OPERATÖRE AKTARILIYOR"

Sezgin, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, cihazın ilk olma özelliği taşıyıp taşımadığını sorması üzerine Sezgin, "Şuan da mayın tespitinde ağırlıklı olarak kullanılan cihazlar metal dedektörlü, ikinci algılayıcıyı koyan ve endüstrileşen birkaç tane ürün var. Onlarda görsel ara yüz yok. Bizimkinde ilave sensörler, metal dedektör ve görsel ara yüz var. Görsel ara yüzle cismin derinliğinin görsel olarak operatörün görmesi mümkün. Bu haliyle, Dünya'da derinliği gösteren ilk mayın dedektörü" diye konuştu.

Sezgin, mayınların gömülme derinliğinin fazla olmadığını dolayısıyla 50 santimetreye kadar bu dedektörle mayınların görülebileceğini belirtti. Sezgin, "Geliştirilen sistemin, sadece mayın tespiti için değil, toprak altındaki boruların, kabloların bulunması, kalıntıların belirlenmesi ve asfalt kalitesinin belirlenmesi gibi ikinci bir özelliği var" dedi.

Fiyatların dünyadaki diğer üretimlerle kıyaslandığında benzerlerine göre oldukça ucuz olduğunu söyleyen Sezgin, yurtdışından da taleplerin olduğunu kaydetti. Sezgin, "Geliştirilen sistem var olan metal dedektörlerine ilave olarak büyük bir katkı sağlıyor. Bulunamayan görülü cisimlerin bulunmasını ve onların görsel veri halinde operatöre bilgi aktarmasını sağlıyor ve yapay zeka tabanı yöntemlerle cinsini otomatik olarak sunmuş oluyor" dedi.

Sezgin, tamamen yerli üretimin olduğunu ve tamamen özgün bir tasarımın olduğunu söyledi. Dünyada bunun benzeri iki sistemin olduğunu kaydeden Sezgin, bu sistemlerde de görsel ara yüzün olmadığını anlattı. Sezgin, Doğu ve Güneydoğu şartlarında saha çalışmasının yapıldığını belirtti. Güç kaynağı olarak bataryanın kullanıldığını ifade eden Sezgin, "3 tane bataryamız var. Araçtan şarj edilebiliyor" dedi.

Gazetecilere cihazın test edildiği görsel bir sunum yapıldı. Geliştirilen dedektörle oluşturulan yapay mayın tarlasındaki yapay mayınlar arandı.

AA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.