TÜBİTAK yeni radar geliştirdi
TÜBİTAK tarafından, deniz üzerinde ufuk ötesine kadar ölçme yapabilen 'yüzey dalgalı yüksek frekans' radarı geliştirildi. TÜBİTAK BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü'nde halen geliştirilmeye devam edilen cihaz, denizlerden ilk yüzey dalgalı yüksek frekans radar sinyallerini almayı başardı.
Yüzey Dalgalı Yüksek Frekans Radarı Proje Baş Uzmanı Dr. Yıldırım Bahadırlar, deniz radarına ilişkin bir açıklamada bulunarak, "TÜBİTAK Bilişim Teknolojileri Enstitüsü'nde geliştirdiğimiz deniz radarı, ufuk ötesini gözlemlemek, deniz yüzeyi akıntılarını ve dalga yüksekliği ölçmek üzere tasarlanan bir radar" dedi. Bahadırlar, sahil hattına gelindiğinde sadece 27 ila 30 kilometre ötesinin görülebileceğini belirterek, var olan mikro radarların da bu özelliği barındırdığını söyledi. Bahadırlar, ufuk ötesi radarın ise 200 kilometrelere kadar gözetim yapılabileceğine dikkat çekti.
Bahadırlar, ufuk ötesi radarların kullanım alanı ile ilgili olarak, "Ufuk ötesi deniz radarı, deniz yüzeyindeki akıntıları, dalga yüksekliğini yani deniz durumunu binlerce kilometre kare alanda bir harita olarak verebilmekte. Dolayısıyla birçok sektöre faydası olmakta radarın bu ölçümlerinin. Bunlar, yatçılık, yelkencilik, deniz kirliliğinin dağılımını tespit etmek anlamında. Taşımacılıkta enerji korunumu açısından, bazı gözetilemeyen, kaçakçılığa yönelik faaliyetlerin yürütülmesini tespit anlamında, yüksek faydalarının olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
Deniz akıntılarının haritasını çok büyük alanda ve 10 dakikalık bir zamanda radarın tespit edebileceğini söyleyen Bahadırlar, "Dolayısıyla bu akıntıları modellere girdiğinizde küçük konteynırın, küçük bir nesnenin nereye sürükleneceğini modeller ve radarlar aracılığıyla saatler sonra bu nesnelerin nerede olabileceğini bulabilmeniz mümkün. Daraltılmış o alana giderek, nesneyi yakalamanız veya görmeniz mümkün" dedi.
Japonya'daki son depremde, Amerika kıyılarından ve Japonya'dan bu radarlarla alarma geçildini vurgulayan Bahadırlar, "Bu radarlarla tsunami dalgasının geldiği tespit edilebildi. Bizim gibi kapalı denizlerde henüz yapılmış bir deneysel çalışma yok. Bu çalışmaya ihtiyaç var, algılama ihtimali halen var tabii" şeklinde konuştu. Bu radarın, dünyada 40 yılı aşkın bir süredir kullanıldığına dikkat çeken Bahadırlar, geliştirilen radarın dünya çapında kullanılan radarların seviyesine çıkarıldığını söyledi.
Bahadırlar, radarın Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğünün çalışmaları kapsamında Türkiye'ye kazandırıldığını ve yaygınlaştırılma çalışmalarına da devam edildiğini belirtti. Cihazın yılda bir periyodik bakımlarının yapılması gerektiğine dikkat çeken Bahadırlar, uzun yıllar hizmet verebilecek öğelerden oluştuğunu kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.