32 yıl sonra nereden çıktı bu anma?

32 yıl sonra nereden çıktı bu anma?
Sivas Madımak olaylarında da gösterilerin o yıl ilk kez düzenlenmesinden başrolü oynayan Alevi Bektaşi Federasyonu (Başkanı Ali Balkız), şimdi de üzerinden 33 yıl geçen Maraş olayları için anma gösterisi düzenl

Maraş olaylarının üzerinden geçen 32 yıl boyunca, 2010’a kadar seneye kadar sadece basın açıklaması yapılmışken, 2 yıldır “Maraş olaylarını anma” adı altında gösteri yapılmak istenmesi Maraş’ta endişeye sebep oluyor.

İlk kez geçen yıl 19 Aralık 2010’da Maraş olaylarının yıldönümünde yapılan gösteride Maraş’ta çeşitli olaylar yaşanmıştı. Bazı Alevi dernekleri ile BDP’li ve marjinal sol bazı örgütlerden oluşan 3000 kişilik grup gösteri düzenlemişti.

Aynı gün Maraş’taki ülkücülerin arasında dolaşana “PKK gösteri yapacak” söylentisi nedeniyle de 1500 ülkücü yürüyüş düzenlemiş ve karşıt grupların karşı karşıya gelmesi güçlükle engellenmişti.

VALİLİK BU YIL İZİN VERMEDİ

Geçen sene yaşanan olaylar nedeniyle yeni bir provokasyonun ortaya çıkmasına izin vermek istemeyen Valilik, bu yıl da aralarında Madımak olaylarının başaktörlerinden, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Derneği’nin de bulunduğu bazı Alevi derneklerinin 24 Aralık 2011’de yapmak istedikleri gösteriye izin vermedi. Gösteri için tarih olarak 1 ay sonrayı işaret etti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) girişimleri ile 19 Aralık Pazartesi yerine 24 Aralık Cumartesi günü düzenlenmesi planlanan gösteri, eğer izin verilseydi Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) genel merkezi tarafından organize edilecekti.

Maraş valiliği tarafından Maraş merkez’de gösteri yapılmasına izin verilmemesi üzerine Ali Balkız Başkanlığındaki Alevi Bektaşi Federasyonu, adı sık sık terör olaylarıyla gündeme gelen Maraş’ın Pazarcık ilçesini işaret ederek, gösterinin burada yapılmasını istedi.

KİMLER KATILDI, MADIMAK’LA BENZERLİK NE?

32 yıl hiç yapılmadıktan sonra Maraş Olaylarını anma için yapılan 19 Aralık 2010’daki “Maraş Olaylarını ve Kaybedilenleri Anma” konulu ilk etkinliğe Maraş halkı ilgi göstermemişti.

Eylemleri düzenleyen Alevi örgütlerin başında Alevi Bektaşi Federasyonu ve Başkanı Ali Balkız ile Pir Sultan Abdal Derneği yer aldı. Her iki derneğin de Sivas Madımak’ta yaşanan olaylarda etkinliği düzenleyen gruplar olması dikkat çekti. Her iki dernek 1993’te de daha önce hiç düzenlenmemiş etkinliği ilk kez Sivas’ta düzenletmişlerdi.

2010’daki etkinlikte miting alanına gelen katılımcıların çoğunluğunu Maraş dışından gelenlerin oluşturduğu görüldü, Maraş halkı yeterince ilgi göstermedi.

MLKP ve DHKP/C terör örgütü mensupları eyleme kortej oluşturarak ile katıldıklar. PKK ve KCK mensubu şahısların da gösterilerde yer aldı. BDP Elbistan İlçe Teşkilatı ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi de gösteride yer aldığı.

Grupların içerisinde en ilgi çeken yapı ise İngiltere Kültür Merkezi ve Cemevi’ydi.

GEÇEN YIL PROVOKASYONUNUN ÖNÜNDEN DÖNÜLDÜ

19 Aralık 2010’da ilk gösterisinin yapıldığı gün Maraş merkezinde ve özellikle de ülkücü gruplar arasında “PKK’lılar eylem yapıyor, Maraşlı uyuma” şeklinde söylentiler yayıldı. Bu söylentiler üzerine tahrik olup yürüme başlayan 150 kişilik grup kısa sürede 1500 kişiye ulaştı.

Kalabalığı durdurmak ve provokasyonları önlemek için Maraş olaylarına da adı karışan Ökkeş Şendiller ile MHP Maraş İl Başkanı göstericileri sakinleştirmek için konuşmalar yaptı. İl Emniyet Müdürü de olayları yatıştırmak için kalabalığa konuşan kişiler arasındaydı.

PKK VE BAHOZ ERDAL DA İŞİN İÇİNDE

Erzurum Savcılığının yaptığı Madımak soruşturması kapsamında, 5 PKK’lının Madımak oteli yandıktan sonra olay yerinden hızla uzaklaştıkları ortaya çıkarılmış ve görüntüler basına yansımıştı.
Geçen ay TSK’nin düzenlediği operasyonda öldürülen PKK’nın Hakkari sorumlusu Alişer Koçgiri Kod isimli Yücel Halis’in de Madımak etkinliğinin düzenlenmesi için çok ısrarcı olduğu ve gösterilerde etkin yer aldığı biliniyordu.

Şimdi de Maraş için son dönemdeki saldırıların talimatlarını veren PKK’nın liderlerinden Suriye asıllı Bahoz Erdal kod isimli Fehman Hüseyin’in Maraş olayları için telsizle talimat verdiği ortaya çıktı.

İŞTE FEHMAN HÜSEYİN’İN TALİMATLARI

Talimatların içinde Fehman Hüseyin’in basın üzerinden konunun işlenmesi için de talimat verdiğinin görülmesi, basın yayın organlarının PKK tarafından etkin kullanıldığını birkez daha gösterdi:

rojhat :hele ona bı sor bakayım ee dekı maras katlıamına dönuk ee böyle radyo da olabılır e görsel de olabılır ee yapabılırmı ee sen bı sorsaydın

nemrut : heval tamam

rojhat :yanı oralı değildir. ama hanı eskıdır ee maras katlıamının yaratmak ıstedıgı sonuclar anlamında tamam.

nemrut : heval tamam

rojhat : bı sorun bı daha ee bıze de bır cevap verırsenız ıyı olacak

nemrut : heval tamam ee biz bir cevap verecez.

rojhat : e tamam ee onunda da heval genel tüm alanlar için agırlıklı olarak ee bu anma ve anılar cok önemlidir.

nemrut : tamam

rojhat :yanı dedıgım gıbı ıkı bolum halınde bır tanesı radyo ıcındır ee bırısı de sey ıcındır ee yazılı konu ıcındır ee heval bız bu konu ıcın de bız daha onceden de bır cok defalar soyledık ee artık bılemıyorum ee gelısme oldu mu olmadı mı. ornegın ee eskı arkadaslar cok eskı arkadaslar ee bunlar ıle tek tek gorusup seslerını kaydetıp bu toplu yasanan sahadetler uzerıne soylesi yapılsa cok ıyı olur. örneğin bunların uzerınde konusulur ee ornegın nerede toplu sahadetler olmus. o arkadasların ısımlerı nelerdır ee detay bılgı varsa o arkadaslar uzerıne soylensın ee bu arkadası arkadaslar nerede gommusler. ee yanı ee bazı bu sekılde olan olaylarda arkadaslar kendılerı o arkadasları gommusler. ornegın o alanların yerlerını soyleyın ee yanı tek tek bu sekılde .. bu sekılde bır arsıv calısması seklınde yaparsanız ıyı olacak. e bırısı bu ee bırde heval ee bu sımdılık soylemek ıstedıgımız sey budur ee artık bılemıyorum ee sız bır sey dıyormusunuz

nemrut : yok heval bız bır sey demıyoruz ee bu soyledıgınız konu uzerınde bız daha sonra duracaz tamam

rojhat :bu maras olayının yıl donumu ıcın ee orada bır arkadas var. sıyar amanos

gorse : dogrudur heval

rojhat : ona ulasma ımkanınız varmı

gorse : heval bız dırek ulasma ımkanımız yok. ama bız uzun hattan bakarız.

rojhat :e tamma oldu ee uzun hattan ee artık sız onunlan bı konusun ee bırıncısı ee bu maras olayın yazılı bir şekilde ıste dusman bu maras katlıamı ıle neler yapmak ıstedı bırısı ee yanı bu sekılde bır yazı olursa ıyı olacak tamam

gorse : tamam.

rojhat : onun dısındada zaten kurtcesı de guzeldır onun ee radyo ıcın ıcınde bu maras olayı hakkında ee sonucları neler oldu ee neler yapılmak ıstenıldı bu sekılde bır soylesı yapılsın tamam

gorse : tamam

rojhat : Birde hani bu Dersim’de gundem de dir.

gorse : tamam

rojhat : onunlanda baglantılı olarak ıste kurdıstan da yapılan bır katlıam olmus ee bu sekılde bır calısmayı arkadaslar yaparlarsa ıyı olacak tamam.

gorse : heval ..onun ısı.. ayrıca bır ıhtımallen bızım buradakı notuda alabılır.. tamam heval

rojhat : tamam heval bızımde sıcak selamlarımızı ona soyleyın. bu ısı yapsın ondan sonra otekı ısını yapsın..

gorse : tamam.


Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.