Görme engelli çiftin resim sevgisi

Görme engelli çiftin resim sevgisi
Resim, görme yetisine sahip kişilere hitap eden bir sanat dalı. Peki, bir görme engelli resme nasıl bakabilir? Hatta kabartması bulunmayan resmi nasıl anlayabilir? İşte bu soruya en güzel cevap

7 yıldır aynı yastığa baş koyan engelli Carlak çiftinden geldi. Resimlere dokununca ne duygu verildiğini anladıklarını ifade eden Carlak çifti, “Hüznü, sevinci, kederi rahatlıkla idrak edebiliyoruz.” diyor. 
Özlem Haliloğlu’nun ‘Hayattan İzler’ resim sergisi Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen açılış kokteyli ile sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve birçok ismin buluştuğu sergi katılımcılar tarafından beğeni ile karşılandı.

Yağlı boya, kara kalem, sulu boya ve kabartma eserlerden oluşan genellikle hayattan portrelerin ve figürlü kompozisyonların yer aldığı sergide şüphesiz en önemli misafir Altı Nokta Körler Derneği Spor Kulübü Başkanı Cengizhan Carlak ile eşi Pınar Carlak oldu. Sergi alanında vakit geçiren görme engelli çift, tek tek resimlere dokundu; gören gözlerin göremediklerini yürekleri ile anlamaya çalıştı. Dokunarak resimde öne çıkan objeleri birebir anlatan çift hayranlık uyandırdı.

Resimdeki hassasiyetleri görebildiklerini belirten Cengizhan Carlak, bazı eserlerde gözlerdeki kırışıklıkları bile fark ettiklerini ifade etti. Gece körlüğü hastalığına yakalandıktan 2 yıl sonra tamamen görme engeliyle karşılaşan Carlak, “Resimler kabartma olursa çok daha net anlayabiliyoruz. Eserlere dokununca hüznü, verilen mesajı hissedebiliyoruz.” diye konuştu.



Eserlerin çok iyi çalışıldığını vurgulayan görme engelliler klasmanında yüzmede Türkiye şampiyonluğu bulunan 34 yaşındaki Pınar Carlak ise, “Ben sıfır körüm. Yani ışık algılamam yok. Benim geleceğimden ressamın da haber yoktu. Resme dokunduğum zaman resimde ne var ne yok anlayabiliyorum. Örneğin köşelere bakın. Elime gelen vurguyu görüyorum. Mesela karanfilleri içeren bir resim vardı. Ben onu hiç görmeden vurgulara parmağımla dokunarak anladım. Tamamen iç güdüsel bir şey. Ressamda çok güzel çalışmış ki onu hissettim. Gerçekten tebrik ediyorum. Harika olmuş.” ifadelerini kullandı.

Resimlerin portre ağırlıklı olduğunu söyleyen Ressam Özlem Haliloğlu, eserlerinde duyguları yansıtmaya çalıştığını kaydetti.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.