Osmanlı sarayının bilinmeyenlenleri

Osmanlı sarayının bilinmeyenlenleri
Osmanlı Sarayı hakkında çoğu zaman kasıtlı olarak ya da bilgi eksikliği dolayısıyla yanlı veya yanlış aktarılan pek çok konu bulunuyor.

Bu konular ilmi bir metodoloji ve usta bir kalem erbabının meseleyi sahiplenmesini bekler durur. Dil ve kültür kopukluğu yüzünden kaynaklara ulaşma imkânı bulamayan genç nesiller de bir bilgi kirliliği labirentinde boğulurlar. 

Hâfız İlyas Efendi; II. Mahmud döneminde 1812'de başladığı saray hayatı 19 sene sürüp 1831'de Abdülmecid Han döneminde nihayetlendirilen bir Enderunlu. Bilinen tek eseri olan Târih-i Enderun veya Letâif-i Enderun'da saray hayatı, oynanan oyunlar, eğlenceler, doğumlar, ölümler, düğünler, aziller, merasimler, saray insanlarının birbirleriyle münasebetlerini ilk ağızdan, net ve sıcak bir anlatımla aktarmış.

BUGÜN'ün haber,ne göre "Enderunlu Hafız İlyas Ağa'nın Hatıraları Saray Günlüğüm" adlı eserin müellifi Dr. Ramazan Balcı, yukarıda bahsi geçen eserin anlatımını kolaylaştırıp istifade alanını genişletmek adına, yeni bir tasnife gitmiş. Böylece konulara göre daha kullanışlı bir yapı oluşmuş. Tamamlayıcı bilgiler için diğer temel kaynaklara ilâveten aynı dönemde Enderun'da yaşamış Ata Bey Tarihi'nden de faydalanan yazar aslında bilimsel bir yaklaşımla muhtevayı yeniden oluşturduğu gibi ifade ve üslup bakımından da titiz, akıcı, net bir çalışma çıkarmış. 

Saray Günlüğüm adlı çalışma, bir hatıra ya da sisteme methiye çalışması olmaktan ziyade, temel bir devlet kurumunun tarihin tozlu sayfalarına diri diri gömülmesine razı olmayanlara seslenen 'insaf ehli' bir çalışmaÖ



KİTAPTA HANGİ KONULAR İŞLENİYOR?

"Enderun'lu Olanlar" ve "Konup Göçenler" adlı iki bölümde toplanan çalışmada; Enderun'un odaları, idari görevler, eğitim oyunları, saray merasimleri, saray eğlenceleri, sarayda tababet, sadrazamlar, şeyhülislamlar, isyanlar, ordunun ıslahı, Rusya Savaşı, değişen şeyler gibi bölüm başlıkları altında konuya bir hatırat çerçevesinden çok daha geniş bir medeniyet analizi derinliğinde yaklaşılıyor.

Bir konuya vâkıf olmadan o konu hakkında hüküm vermeyi sevmeyen ilim ehli, akıl ehli, vicdan ehli, insaf ehli için atlanmaması gereken bir eser hüviyeti barındırıyor Saray Günlüğüm. Ramazan Balcı'nın tamamlayıcı bilgileri ve akıcı üslubuyla Osmanlı sarayını rivayetler ve masallardan değil bizzat içeride yaşayanlardan öğrenmek isteyenleri eserin sayfalarına davet ediyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.