İngiltere’de İslâm hukukuna büyük ilgi

İngiltere’de İslâm hukukuna büyük ilgi
İngiltere’deki Müslümanların, sorunlarının çözümünde, İngiliz kanunlarının yerine İslam Hukuk Konseylerine yoğun başvuruda bulunması, Avrupa’da yeni bir “hukuk tartışması” başlattı. 

 Ülkenin en büyük konseyi olan İslamî Şeriat Konseyi’nin Genel Sekreteri Şeyh Suhaib Hasan, Müslümanların kendilerine müracaat etmelerinin en büyük nedeninin, bunu kendi inançlarına uygun görmeleri, dolayısıyla kendi vicdanlarıyla ilgili olduğunu söyledi. Davaların yüzde 95’i evlilik sorunları, gerisi ise ticari ihtilaflardan kavgalara kadar farklı konularla ilgili.

İngiltere’de dini kurallara dayanarak Müslümanların çeşitli sorunlarına çözüm arayan İslam Hukuku konseylerine ilgi artıyor. Ülkenin dört yanında faaliyet gösteren onlarca konseyin baktığı dava sayısı son dönemde ayda ortalama 200’ün üzerine çıkmış durumda. İslam hukuku uygulaması Müslümanlar arasında daha fazla popüler hale gözlendiği dikkati çekiyor.

İngiltere’deki konseyler, 1982 yılında Birmingham’da, ülkedeki Müslüman toplumun kendi özel hukuklarına ihtiyaç duyduğunu düşünen bir grup din adamı tarafından kurudu. Davaların yüzde 95’i evlilik sorunları, diğerleriyse ticari anlaşmazlıklardan kavgalara kadar farklı konularla ilgili. Dolayısıyla konseyler asıl olarak boşanma talepleriyle ilgileniyor. Devlet tarafından yasal olarak hukuk kurumu olarak tanımlanmayan konseylerde alınan kararlara uymak davacı veya davalıların kendilerine kalmış durumda. Ülkenin en büyük konseyi olan Londra’nın doğusundaki Leyton semtinde bulunan İslami Şeriat Konseyi’nin Genel Sekreteri Şeyh Suhaib Hasan, Müslümanların kendilerine gelmelerinin en büyük nedeninin, bunu kendi inançlarına uygun görmeleri, dolayısıyla kendi vicdanlarıyla ilgili olduğunu söyledi. Hasan, çıkan sonuçların yasal olarak bağlayıcı olmadığını ama zaten çiftlere konseylerden sonra İngiliz mahkemelerine de gidip boşanmalarını önerdiklerini de ekledi.
Devlet uygulamaya  engel çıkarmıyor

İngiliz yönetiminin konseylerin çalışmalarını engellemediğini belirten Hasan, davalara herhangi din adamları tarafından değil dini alanda Üniversite eğitimi almış imamlar tarafından bakıldığının altını çiziyor.

Hasan, ücretler konusundaysa şunları söylüyor: “Konseylerde ücret sadece burada çalışan görevlilerinin maaşlarını vermek ve konseydeki işlerin maliyetlerini çıkarmak için alınıyor.

Yani burada para kazanmıyoruz! Bir boşanma davasında tüm süreç sonunda ortalama 400 pound alınıyor. Ama bu değişiyor. Bazen ödeyecek durumu olmayan insanlar geliyor ve onlardan hiç para almadığımız dahi oluyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.