Fatih zehirlenmese, hedefi Venedik olacaktı

Fatih zehirlenmese, hedefi Venedik olacaktı
Fatih’in ölümüyleilgili zehirlendiği yönündeki iddia gün geçtikçe geçerlilik kazanıyor. İddiaiçin Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Fatih Sultan Mehmet’in zehirlenerek öldür

Vizyondaki İstanbul’un fethiyle alakalı filmle beraber hayatı ve fetihleriyle tekrar gündeme gelen Fatih Sultan Mehmed’in ölümüyle ilgili zehirlendiği yönündeki iddia da gün geçtikçe geçerlilik kazanıyor. Sultan Mehmed’in zehirlendiğine yönelik iddialar için Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Fatih Sultan Mehmet’in zehirlenerek öldürüldüğü yönünde iddialar var. Bunlar doğrudur. Fatih hastaydı ama hastalıktan değil zehirlenerek öldürüldü” derken tarihçi-yazar Ahmet Almaz da “Fatih Sultan Mehmed zehirlenmeseydi, hedefi Venedik olacaktı” dedi.

FATİH NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

Fatih’in zehirlenmesi iddiasını “Ordusu ile sefere çıkan Fatih Sultan Mehmet İzmit yakınlarında hastalanıyor. Burada Yahudi Hekimbaşı ilacı verince Padişah yere yığılıyor. Ağzından burnundan kan geliyor. Zaten ölümünden sonra Yeniçeriler ayaklanıyor ve Hekimbaşı’nı parçalayarak öldürüyor. Hekimbaşı’nın Yahudi olmasından dolayı İstanbul’daki Yahudi mahallelerine saldırarak yağmalıyorlar” sözleriyle temellendiren Almaz, Fatih’e hazırlanan ilacın formülünde bulunan Güçlebüken ve Asarun adlı maddelerin içeriğinde bulunan zehirleri ise “Bu tertipte ‘Güçlebüken/Ceyzimukayyi/Kargabüken’ ağacının tohumlarından elde edilen maddede, köpekleri öldürmek için kullanılan ve içinde sitrikinin, brucin ve vomicine gibi üç tane etkili alkoloid bulunuyor” ifadeleriyle anlattı.

 

FAHRETTİN DEDE/AKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.