'YouTube' için Abant'ta toplantı

'YouTube' için Abant'ta toplantı
Çin, Güney Kore ve Tayland'la birlikte dünyada Youtube'a erişimi engelleyen dördüncü ülke olan Türkiye, Youtube'u uzun süre kapatma dışında, kapattığı internet sitelerinin sayısıyla da rekora ilerliyor.

Ankara Barosu ve turk.internet.com sitesi, sorunu enine boyuna tartışmak ve çözüm önerileri üretmek amacıyla tüm tarafları Abant'ta bir araya getirdi. 

Turk.internet.com, Ankara Barosu ve Türk Telekom'un, Bolu Abant Tabiat Parkı'nda bulunan Abant Palace Otel'de düzenlediği ¨5651 Sayılı Yasa ve İlgili Mevzuat Gereği Site Erişime Kapatmaları¨ konulu çalıştaya, Telekomünikasyon Kurumu İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, Ankara Cumhuriyet Savcılığı Basın Savcıları Kürşat Kayral ve Nadi Türkaslan, Ankara Barosu Bilgi İşlem Merkezi Başkanı Özgür Eral, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Ali Kaya, Yargıtay Üyesi Kubilay Taşdemir ve Sedat Bakıcı, Askeri Yargıtay Ceza Dairesi Üyesi Mehmet Ali Uzun, turk.internet.com Genel Müdürü Fusun Nebil, Ankara Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Müdürlüğü, SPK ve Ulaştırma Bakanlığı, Radyo Televizyon Üst Kurulu'ndan oluşan 48 kişi katıldı.

Dün başlayan ve bugün sona erecek olan çalıştayda, site kapatmaları konusu görüşülüyor. Çalıştaya katılan hâkim Yusuf Ziya Arıcan, çalıştayda site kullanıcılarını cezalandırman işin içinden nasıl çıkılabileceğinin ele alındığını ifade etti. Arıcan, en büyük sıkıntının bireysel hak ve özgürlükler ile kamu ve kişi güvenliğinin çatışması ve çelişmesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Yasa koyucu 5651 sayılı yasayla düzenleme getirmiş. Bu düzenlemede bir tarafta dünyada gelişen anlayışa göre bireysel özgürlükleri teminat altına almaya çalışırken bir taraftan da kamu ve kişi güvenliğini gözetmeye çalışmış. Tabii yargıç olarak en büyük sıkıntı bu tür çelişme bir çatışma geldiğinde çözüm üretebilmek. 'Kanunun 8. maddesinde erişimin engellenmesi' diyor. Yani teknik tabir erişimin filtrelenmesi olabilir. Benim bu toplantılarda anladığıma göre erişimin filtrelenebilmesi için teknik altyapı gerekiyor. Bir tercih yapmak gerekiyor. Bunun için ciddi yatırım yapmak gerekiyor. Bu şekilde bir alt yapı çalışmasını zorunlu görüyorum. Aksi takdirde bir siteye erişimi tamamen engellediği zaman bütün site kullanıcılarını cezalandırılmış oluyorsunuz."

Arıcan, yasadaki kanunlara göre sitenin engellenmesine karar verdiklerini, teknik olarak bu terimi kullanmaktan başka çarelerinin olmadığını ifade etti. Arıcan, sitede suç içeren unsurların kaldırıldığı takdirde sitenin erişime açılabilmesi için gerekli işlemleri hemen başlattıklarını aktardı.

Çalıştayda sitenin erişimlerini engellemeye yönelik yöntemleri tartıştıklarını belirten Arıcan, şunları söyledi: "Site erişimlerinde dengeyi adaleti ölçüyü nasıl bulabiliriz. Bizim tartışmamızın ana konusu bu. Hakaret içeren yayınlar yurt dışından yapılıyor. Atatürk'e hakaret içeren yayınlar gibi. Kesinlikle yapan kişiler ulaşmanız mümkün değil. Fiber suçlarla mücadele konusundaki sözleşmeye de taraf olarak biz imza atmış değiliz. Bu konuda uluslararası arenadan yardım görmüyoruz. Yardım görmeyince bu suçların faillerini cezalandırma şansımız yok. Bu tür yayınları engellemek çözüm olarak görülüyor." 

Arıcan, siteye erişimin engellenmesinin kolaycı bir yol olduğunu, bunun tüm site kullanıcılarını cezalandırmak anlamına geldiğini ifade etti. Arıcan, artık bir tercih yapmak noktasında olduklarını kaydetti.

Savcı Nadi Türkaslan ise konu hakkında şöyle konuştu: "Türkiye kendi kendini deve kuşu gibi kuma gömdü. Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret içeren videolar var. Biz kanunu uyguluyoruz. Kanun da katalog olarak 8 tane bent var.¨ 

Türkaslan, internette suçlarla mücadeleyi zamana bırakmak gerektiğini belirterek, "En az 200 suç unsuru var. Bunların düzenlenmesi çok zor. Çok sert tedbirler almakta faydalı değil. İşi zamana bırakmak gerekiyor." dedi. 

Turk.internet.com Genel Müdürü Fusun Nebil de internet içeriğinin bütün dünyada tartışıldığını belirterek, şunları aktardı: "Kamu değerleriyle bireysel özgürlükler arasında sınırı çizmeye çalışıyorsunuz. Birçok site kapatıldı tartışmalara yol açtı. Bu kapatmalarda bazı sorunlar olduğu farkındayız. Sitelere kendini savunma hakkı verilmiyor. Bütün bunları bir masaya koyalım. Farkındalık yaratalım diye bu çalıştayı oluşturduk. Çalıştayda öncelik bir takım kapatmalarda sitelere haber verilmesi sistem kurulması gerektiğini tartıştık. Erişim sistemini kapatma sistemini biraz daha farklı olması gerektiğini tartışıyoruz. Bütün siteyi kapatmak yerine sadece sorun içeren sayfaların kapatılmasını konuşuyoruz. Dünyanın kapatma sistemlerini nasıl olduğunu, alt yapı gerekip gerekmediğini tartışıyoruz."

YASANIN GETİRDİĞİ TEMEL SORUNLAR
Füsun Nebil ise, geçmişten bugüne site kapatma uygulamalarını anlattı ve 5651 sayılı yasayla ilgili temel sorunları şöyle sıraladı: "Müstehcenlik kavramının belirsiz olması.

Sakıncalı içeriğin çıkarılması yerine, sitenin tamamının erişime kapatılması. 9 katalog suç dışında yetki olup olmadığının tartışmalı olması. İhtisas mahkemelerinin bulunmaması.

Site sahiplerine kapatmaya ilişkin bilgi verilmemesi, savunma hakkı tanınmaması."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.