FATİH projesine 30, yerli otoya 5 talip

FATİH projesine 30, yerli otoya 5 talip
Bugüne kadar yerli oto üretimiyle özdeşleştirilen ‘Yeni Teşvik Sistemi’ bugün açıklanıyor. Teşviklerle ilgili ipuçları veren Bakan Ergün, FATİH projesi ile 30’a yakın, yerli otomobil üret

Yerli ve yabancı yatırımcıların merakla beklediği teşvik paketi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açıklanıyor. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşvik paketi olarak nitelendirilen düzenlemeler ile yatırımcıların çaktığı ‘çivi’ bile desteklenecek. Bugüne kadar içeriği hep FATİH projesi ve yerli oto üretimi ile özdeşleştirilen ‘Yeni Teşvik Sistemi’ ile yerli otomobil, enerji gibi alanlarda verilecek destekler, en üst seviyede tutuldu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, dün yaptığı açıklamada ‘Yeni Teşvik Sistemi’ ile ilgili ipuçları verirken yatırım indiriminin yeniden getirileceğini söyledi. Ergün, teşviklerde bölge sayısının 4’ten 6’ya çıkacağını da anlattı. Ergün, yerli oto ve FATİH projesine ilginin büyük olduğunu da açıkladı. FATİH projesiyle ilgilenen 30’a yakın şirket olduğunu anlatan Ergün, Koç, Fiat, Ford, Renault ve Hyundai’nin de Türkiye’de üretilecek yerli otomobil ile ilgilendiğini söyledi. Bu şirketlere üretim için öneri götürdüklerini kaydeden Bakan Ergün “Şirketlere ‘Türkiye’de ortaklığa devam edin ama yeni bir şey yapın. Bu sefer biz merkezde olalım, siz partner olun. Bu teklifi ortaklarınıza yapmalısınız’ dedik. Fiat’a da, Renault’ya da Hyundai’ye de Türk ortaklarına bu teklifleri yaptıklarını ve üzerinde çalıştıklarını düşünüyorum” dedi.

Yerli marka 100 bin pay alır

Yerli oto üretiminin hayata geçeceğini, kârsız ve rasyonel olmayan bir önerilerinin olmadığını kaydeden Ergün “Elektrikli araç markası oluşturmak düşüncesinde olanlar da var. En az 5-6 tane firma-grup bize projelerini düşüncelerini anlattılar. Kimi elektrikli araçla ortaklarına teklif götürerek, kimi yepyeni bir şey yapmak için de bir oluşum yapan grupların var olduğunu gördük. Zaten sektöre ‘yerli marka yapın’ deme nedenlerimizden biri hızlı büyüyen iç pazardır. İyi bir yerli araç üretimi pazardan 100 bin pay alır” diye konuştu. 

BOSTON’DAN PEKİN’E KADAR BİLİM ATAŞESİ

SANAYİ Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasında ‘bilim diplomasisi’ faaliyetlerinin geliştirilmesine ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün imza attığı protokole göre yurt dışında bilim ve teknoloji müşavirleri atanacak, gönüllü bilim ve teknoloji temsilcileri görevlendirilecek. Sanayi Bakanı Ergün “İlk olarak ABD’de San Francisco ve Boston’da, Japonya Tokyo’da ve Almanya Berlin’de açılacak ‘bilim ataşelikleri’ni daha sonra Los Angeles, Londra, Pekin, Seul, Moskova ve Hindistan’da da yaygınlaştırmayı planlıyoruz” dedi. Ergün teknogirişim sermayesinden yararlanan kişilerin bazılarını, bir süreliğine ABD’de Silikon Vadisi’ndeki kuluçka merkezlerine göndereceklerini de söyledi.

Apple, tablet üretimine girmeyecek

Eğitimde tablet bilgisayar kullanımını sağlayacak olan FATİH projesi ile 30’a yakın yerli ve yabancı şirket/konsorsiyumun ilgilendiğini, bunların oluşturulan komisyonla temas halinde olduğunu kaydeden Ergün, başlangıcı itibariyle 7-8 milyar dolar olan projenin Türkiye ekonomisi üzerinde kaldıraç etkisinin görülmesi gerektiğini söyledi. Bu işe girecek firmaların 10 yılda 25 milyon tablet bilgisayar satmasının mümkün olabileceğini kaydeden Ergün, Türkiye’de üretim yapacak, yerli katkı oranını en yüksek tutacak, en makul fiyatı verecek, Türkiye’de teknolojinin gelişimine katkı sağlayacak olan şirketlerle iş yapılacağını söyledi. Ergün, FATİH projesi ihalesinin Mayıs ya da Haziran’da yapılabileceğini belirterek, Net İletişim, Nokia, Samsung, Intel, Sony, Sanyo, Vestel, Arçelik, Casper, Exper şirketlerinin projeyle ilgilendiğini, Apple’ın yer almayacağını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.