Külliyen zarar
Devlet Tiyatroları, 2008, 2009 ve 2010 yıllarında toplam bütçesinin yüzde 67,3'ünü personel maaşlarına harcadı. DT Genel Müdürlüğü, 2008 yılında Hazine'den 100 milyon 94 bin lira alırken, gelir olarak ise Hazine’ye bu meblağın sadece 22'de 1'i olan 4 milyon 465 bin lira verdi.
Akit'ten Furkan Altınok'un haberine göre, ideolojik kadrolaşması, kaynak yutan yapısıyla tepki toplayan Devlet Tiyatroları'nın bütçe hareketleri, ne kadar verimsiz bir kurum olduğunu ortaya koyuyor. Genel müdürlüğün 2008, 2009 ve 2010 bütçe raporlarında bu durum net bir şekilde yer alıyor. Raporlardaki bilgilere göre Devlet Tiyatroları, yasayla kendisine verilmiş olan kadro sayısını şişirmek için abartılı bir biçimde sözleşme yöntemine başvuruyor. Buna göre, toplam çalışanların 4'te 3'ü yüksek maaşlı sözleşmeli çalışanlardan oluşuyor. Resmi verilere göre DT Genel Müdürlüğü, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Trabzon, Diyarbakır, Antalya, Sivas, Erzurum, Van, Konya, Gaziantep, Aydın, Çorum, Malatya, Elazığ, Samsun, Zonguldak ve Kahramanmaraş illerinde toplam 52 sahnede 17 bin 619 koltukla hizmet veriyor. Kadrolu olarak merkezde 155, taşrada 331 olmak üzere toplam 486 personel görev yapıyor. Ayrıca merkezde 275, taşrada ise bin 636 olmak üzere bin 911 sözleşmeli personel istihdam ediliyor.
BÜTÇENİN SADECE 22’DE 1'İ HASILAT, YÜZDE 64'Ü İSE PERSONELE
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün 2008, 2009 ve 2010 yılı bütçe verileri de kaynak yutuculuğu ortaya koyuyor. Buna göre, 2008 yılında bütçeden 94 milyon 773 bin lira alan, ayrıca 5 milyon 321 bin lira da ilave Hazine yardımı transfer eden Devlet Tiyatroları, 100 milyon 94 bin liralık toplam kaynağa karşılık sadece 4 milyon 465 bin lira gelir elde etti. Üstelik, bu gelir hasılatın tamamından da değil, kira geliri ve benzeri gibi başka kalemlerden de oluşuyor. Aynı yıl, 4,4 milyon liralık gelire karşılık kurumun personel gideri ise tam 64 milyon 204 bin 967 lira olarak gerçekleşti. Böylece bütçesinin sadece 22'de 1'ini gelirle geri alan DT, toplam bütçesinin yüzde 64'ünü personele harcıyor. Bütçede bu tablo yer alırken, yatırım ve malzeme alımında ise neredeyse ihmal edilebilir rakamlar söz konusu. DT, 2008 yılında yapı tesis ve büyük onarıma sadece 2,6 milyon, makine teçhizat alımına da sadece 661 bin lira ayırdı.
DİĞER YILLARDA DURUM DAHA DA BERBAT
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün 2009 ve 2010 yılları bütçe raporları da, farklı bir durum ortaya koymuyor. Buna göre, 2009 yılında Hazine'den toplam 113 milyon 820 bin 379 lira alan genel müdürlük personel giderleri için ise 72 milyon 78 bin lira harcadı. Bir başka anlatımla bütün bütçesinin yine yüzde 64'ünü maaşlara sarf etti. Tiyatro, 2010 yılında da,110 milyon 695 bin liralık bütçenin 82 milyon 724 bin lirasını (toplam bütçenin yüzde 74'ünü) elemanlarına harcadı.Müjdat Gezen
“Senet” MerkeziHer fırsatta halkın değerlerine saygısızlık yapmaktan geri durmayan ve son olarak da "Ben 20 yıllık temizlik görevlisiyken şimdi yönetim katına çıktım" diyerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şehir Tiyatroları’ndaki yönetmelik değişikliğini protesto eden Müjdat Gözen (Gezen)’in halkı sadece aşağılamakla kalmayıp bir de kazıkladığı ortaya çıktı. Ercan Gönültaş, 12 yaşındaki oğlunu tiyatro eğitimi alması için sol görüşlü oyuncuların önemli isimlerinden Müjdat Gözen(Gezen), sahibi olduğu Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ne kaydettirdi. Kayıt sırasında 760 TL’lik bir borçsenedi imzalayan Gönültaş, bu tutarın önce 260 TL’sini sonra ise kalan kısmı olan 500 TL’yi ödedi. Ödediği 500 TL karşısında makbuz alan Gönültaş, sanat merkezi yetkililerinden borç senedini geri istemesine rağmen alamadı. Ercan Gönültaş karşılığını ödediği halde kendisine geri verilmeyen senet yüzünden, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin haksız yere çıkardığı hacizle karşı karşıya kaldı. Faiziyle birlikte 993 liralık bir takiple şok olan Ercan Gönültaş, bedelsiz senedi icraya koyan Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin sahibi Halit Müjdat Gözen’den geçtiğimiz hafta şikayetçi oldu.
BEDELSİZ SENET İCRAYA KONULMUŞ
Müjdat Gözen(Gezen)’in Beyoğlu Sıraselviler Caddesi’ndeki tiyatro kursuna 12 yaşındaki oğlunu kaydettirdiğini söyleyen Gönültaş, "Kayıt sırasında bana 760 TL’lik senet imzalattırıldı. Ben bu borcu, önce 260 TL’sini daha sonra ise 500 TL’sini ödeyerek kapattım. Yetkililerden kayıt sırasında imzaladığım belgeyi istediğimde beni oyalayarak belgeyi tarafıma vermediler" dedi. Gönültaş daha sonra 25.04.2012 tarihinde adresine ödeme emri gönderilerek ödemiş olduğu ve bedelsiz kalmış senedin icraya konulduğunu aktardı. Gönültaş, "Güvenimi kötüye kullanan ve bedelsiz kalmış senedi icraya koyan Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nden şikâyetçiyim" dedi. Gönültaş’ın senedini geri vermeyen ve daha sonra bu senet üzerinden haciz çıkaran Müjdat Gezen’in 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor. Türk Ceza Kanunu ise ödenmiş ve bedelsiz kalmış bir senedi kullanan kimseye 6 aydan iki yıla kadar hapis ve para cezası öngörüyor. TCK 156. Madde bu konuyu düzenliyor. TCK’nın 156. maddesinin birinci fıkrasında, "Bedelsiz kalmış bir senedi kullanan kimseye, şikâyet üzerine, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adlî para cezası verilir" deniliyor.
Sümer Tilmaç: Devlet eliyle tiyatro yapılmaz, Hepsi özelleştirilsin
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Devlet eliyle tiyatroculuk olmaz’ tiyatroları özelleştireceğiz sözüne tiyatro ve sinema sanatçısı Sümer Tilmaç'tan destek geldi.
Oyuncu Sümer Tilmaç, yaptığı açıklamada, devletin tiyatrosunun olamayacağını, Başbakan Erdoğan gibi düşündüğünü, bütün devlet tiyatrolarının özelleştirilmesi taraftarı olduğunu söyledi. 46 yıldır tiyatroculuk yaptığı, 63 tiyatro oyunu sahnelediğini belirten Tilmaç, 46 yıl içinde hiç devlet tiyatrosu ile çalışma yapmadığını kaydetti. Tilmaç, gelişmiş ülkelerde devlet tiyatrosunun olmadığını ön planda özel tiyatroların olduğunu söyledi. Tilmaç sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlet tiyatrolarının hepsinin özelleştirilmesini istiyorum. 46 yıllık sanat hayatım süresince devlet tiyatroları ile hiç iş yapmadım. Onun için Sümer Tilmaç oldum. 46 yıllık tiyatro emekçisi olarak devlet tiyatrolarının özelleştirilmesini yürekten destekliyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.