Türk sinemasının yeni filmleri

Türk sinemasının yeni filmleri
Son dönem yükselişe geçen ve arka arka gelen başarılı yapımlarla kendinden söz ettiren Türk sineması yıl sonuna kadar 15 yeni yapımla sinemaseverlerle buluşacak.

Yaz sonuna doğru sinemalarda bir hareket başlıyor, ama bu hareket eski günlerde olduğu gibi sadece "yabancı" filmlerde değil "yerli" yapımlarda da görülüyor. Sene sonuna kadar ödüllü ödülsüz 15 Türk filmi gösterime girecek.

Bu filmlerden ilki 15 ağustosta izleyiciyle buluşacak. Chicago'daki kitapçıdan silah zoruyla çalınan bir Hamlet kopyasının peşindeki bir polisiye hikâyeyi anlatan Taş Yastık yarın gösterime giriyor. Prömiyerini Şangay Uluslararası Film Festivali'nde yapan ve Kazakistan'da düzenlenen 4. Avrasya Uluslararası Film Festivali'nde Orta Asya ve Türkî Devletler bölümünde En İyi Yönetmen ödülü kazanan yapımın başrollerinde Suna Selen, Fatih Hacıosmanoğlu, Ali Savaşçı, Oktay Dener, Yasemin Güvenç, Banu Fotocan, Cengiz Bozkurt, Joanne Bellinger ve Dave Ogren yer alıyor. 

Son yıllarda beyazperdede sıkça işlenmeye başlanan Sarıkamış Harekatı'nı konu alan Beyaz Hüzün-Sarıkamış'ın vizyon tarihi ise 26 ağustos... Senaryosunu Mutane Açık'ın yazdığı ve Erdal Murat Aktaş'ın yönettiği filmde Özcan Deniz, Fikret Kuşkan, Altan Erkekli, Yetkin Dikinciler, İsmail Hacıoğlu, Güven Kıraç, Yüksel Yalova ve Diane Kruger rol alıyor.

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma Bölümü'nde yılın En İyi Türk filmi, 16. Artfilm Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Film, 54. Taormina Film Festivali'nde Jüri özel ödüllerini alan Seyfi Teoman imzalı Tatil Kitabı 12 eylül'de izleyiciyle buluşacak. Silifkeli bir ailenin yaz boyunca başından geçenleri daha çok ailenin küçük oğlu Ali'nin bakış açısıyla ön plana çıkaran filmde Taner Birsel ve Rıza Akın'ın yanı sıra Ayten Tökün, Harun Özüağ, Osman İnan ve Silifke Göksu İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi Tayfun Günay oynuyor.

Hüseyin Karabey'in ilk uzun metrajlı filmi Gitmek'in vizyon tarihi ise 19 eylül. Roterdam Film Festivali'nde Hubert Bals Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan senaryo desteği alan film, Amerika'da Global Film Infiative'den de destek alarak bu ülkede dağıtımını şimdiden garantiledi. 26 eylül, Türk filmlerinin arka arkaya vizyona girdiği gün. Yönetmen Oğuzhan Tercan imzası taşıyan Avanak Kuzenler, Adnan Güler'in yönettiği Ayakta Kal, Bülent İşbilen'in Süper Ajan K9, Levent Semerci'nin filmi Nefes bu tarihte izleyiciyle buluşacak. Beş Vakit, Korkuyorum Anne, Kaç Para Kaç gibi filmlerin yönetmeni Reha Erdem'in yeni filmi Hayat Var 17 ekimde vizyona girecek.

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'a 61. Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülü getiren Üç Maymun, Türk izleyiciyle 24 Ekimde buluşacak. Senaryosunu Ebru Ceylan, Ercan Kesal ve Nuri Bilge Ceylan'ın yazdığı filmde, Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ahmet Rıfat Şungar, Ercan Kesal, Cafer Köse ve Gürkan Aydın rol aldı.
Ekimde vizyona girecek filmlerden biri de Gölge... Yazar, ressam, müzisyen ve sinemacı Mehmet Güreli'nin ilk uzun metraj filminin çıkış noktası Peyami Safa'nın Server Bedii mâhlasıyla yazdığı polisiye romanı Selma ve Gölgesi. Bir dönem filmi olan Gölge'nin oyuncuları arasında Görkem Yeltan, Kaan Çakır, Serkan Ercan Mehmet Ali Alabora, Alper Kul, Ünal Silver, Hikmet Körmükçü, Mehmet Esen, Ali Pınar ve Zeynep Konan yer alıyor. Filmin senaryosu ise Nilgün Öneş'e ait. 
Hititler ve Gelibolu belgeselleriyle ünlenen Tolga Örnek'in Türkiye'nin ilk yerli otomobili devrimini konu edinen filmi Devrim Arabaları da Üç Maymun'la aynı gün vizyona giriyor. 

Nekrüt'ün vizyon tarihi ise 14 kasım. Gani Müjde'nin senaryosunu yazdığı ve yönettiği Osmanlı Cumhuriyeti, 21 kasımda; Cem Yılmaz'ın gişe rekortmeni filmi GORA'nın devamı olan A.R.O.G. adlı film, 5 aralıkta; Sonbahar 19 aralıkta; yönetmen Ahmet Uluçay imzası taşıyan Bozkırda Deniz Kabuğu ise yıl sonuna doğru vizyona girecek. 

 
(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.