Rock ın Müslüman yüzü
ROCK IN ÖZÜNE DÖNÜŞ
Rock müziği denilince; bir konserde deliler gibi kendini yerden vuran insanlar, sınırsız alkol kullanımı, yüksek dozajdaki müziğin etkisiyle toz alan gençler, genç kız ve erkeklerin konser boyunca gösterdikleri komünal yaşam örnekleri ve daha birçok şey akla gelir. Belki bu akla gelen şeyler Teoman ve Türkiye deki diğer rock müziği yapan kişi ve gurupların konserinde görülen şeyler. Bunların müziğinde aslında haksızlığa karşı bir tepki de yok. Oysa temelinde statükoya karşı bir başkaldırı olarak ortaya çıkmış olan rock müziği, haksızlıklar karşısında bir şeyler yapamamanın verdiği ezikliği ortadan kaldırmak için, tepkisini müzikle dile getirmiştir. Bob Dylan ın Annen siyahsa, hiç şansın yok dediği işte bu tepki.
GENÇLERİN HİPNOZLANMASI
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de rock müziği seven her yaştan, cinsiyetten ve görüşten insan var, ama özellikle bu müziğin kitlesini gençler oluşturuyor. Batılı bir başkaldırı müzik tarzıdır rock müziği. Ancak aynı zamanda bir batılılaştırma müziği. Endişe grubunun elektro gitarcısı Hüseyin Işık Tekiner in dediği gibi, Türkiye deki rock müziği, bireysel bir arzuyu dile getiren, gençleri alkole, zinaya, uyuşturucuya özendiren bir rock olmuş. Oysa rock müziği, bir endişeyi dile getirmeli. Gençler, bu şekilde farklı olduklarını zannediyorlar, Batı nın kucağına düştüklerini görmüyorlar. Rock müziği haksızlıkları dile getirmeli. Bugün Filistin de, Irak ta, Afrika da, Afganistan, Latin Amerika ve daha birçok yerde insanlar haksızlıklara uğruyor, öldürülüyor, aşağılanıyor. Ruhunda tepki olan gençlik, bunları önemsememesi için başka yerlere ve şeylere özendiriliyor. Küresel bir hipnoz söz konusu.
HAKSIZLIĞA VE ZULME KARŞI ROCK DİLİYLE REDDİYE
İşte bu endişelerini dile getirmek için Haksızlığa ve zulme karşı rock diliyle reddiye sloganıyla Grup Endişe yi kurmuş beş arkadaş. Hüseyin Işık Tekiner, Hüseyin Dindar, Hüseyin Yalçın, Hüseyin Karademir ve İsa Yavuz Karakuş un oluşturduğu Grup Endişe, 1997 de öğrencilik yıllarında temeli atılmış. Ancak sponsor bulamadıkları için album ve klip çalışmalarını bir türlü gerçekleştirememişler. Müslüman duyarlılıktan dolayı barlarda da çalışmayan Endişe üyeleri, 2003 yılından itibaren albüm çalışmalarına başlamış ve Küresel Hipnoz adını verdikleri albümlerini nihayet 2007 yılının başında çıkarmışlar. Özür dilerim dünya adlı parçanın klibini de Tuz gölünde kendi çabalarıyla ama profesyonelce bir şekilde yapmış Endişe üyeleri.
ENDİŞELİ BEKLEYİŞ
Sizi endişelendiren şey nedir diye sorduğumuzda, Yaşam bizim endişe kaynağımızı oluşturuyor diyor grubun bas gitarcısı Hüseyin Yalçın. Hayata gözlerimizi açtığımızda kronik problemlerle karşılaşıyoruz. Dünyanın her yerinde insanlar savaşlardan, açlıktan, zulümden dolayı acı çekiyor. Bunlar bizim endişelerimizin bir bölümünü oluşturuyor. Dünyayı ele geçirmek isteyen güçlerin sınır tanımayan haksızlıkları bizi endişelendiriyor. İşte bunlara karşı bir şey yapamamazlık, gençlerin pasifleştirilmesi bizim derin endişelerimizdir diyor grubun elektro gitarcısı Hüseyin Işık Tekiner.
MÜSLÜMAN OLMAK ZOR DEĞİL
Peki Grup Endişe yi diğer rock gruplarından ayıran özelliği nedir? Bu soruya, Sadece Müslüman olduğu için zulüm görenler ya hiç resmedilmiyor ya da çok az resmediliyor. Biz de Müslüman bir duyarlılıktan dolayı kaynaklanan endişelerimizi dile getirmek için rock yapıyoruz diyor Hüseyin Yalçın. Grubun solisti İsa Yavuz Karakuş da şöyle cevaplıyor bu soruyu: Gençlere bir bakış açısı vermek istiyoruz. Türkiye de çok fazla genç insan var ve rock müzik dinleyenlerin sayısı da bir hayli fazla. Ancak gençler sadece magazin programlarında resmedildiği gibi alkol alan, uyuşturucu kullanan insanlar değildir. Rockseverler sadece tek bir görüşte olan insanlar değil. Müslüman çocuklar ve gençlerden de bu müziği sevenler var. Ama sırf Teoman alkol alıyor diye onlara da siz de için deniliyor. Biz bu müziği yaparak, Müslüman olmanın zor olmadığını göstermeye çalışıyoruz.
Hüseyin Yalçın da, Biz olumsuz örnekler karşısında olumlu örnekler koyma gayreti içerisindeyiz. 15-25 yaş grubu gençler hipnoz ediliyor. Biz de bu oyunu gören, hem bu müziği seven ve onlara karşı kullanan bir ironiyle karşı koymaya çalışıyoruz. Biz klasik anlamda Rockçı değiliz, rock yapıyoruz diyor.
MÜSLÜMAN OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ
Müslüman olarak anılmaktan gurur duyduklarını söyleyen Hüseyin Işık Tekiner, Rock İslami değil şeklinde olabilecek eleştirilere de şöyle yanıt veriyor: Biz kendimizi Müslüman olarak addediyoruz. Belki bazıları Müslümanlar rock yapmaz diye eleştiri de bulunabilirler. Ancak ne televizyon, ne radyo, ne internet ne de diğer teknolojik ürünler İslami. Yani İslami bir backgroundu yok. Biz rock müziğini İslami bir felsefeyle yapıyoruz. Birileri bize İslami olmayan bir kültür dayatıyorsa, biz de buna karşı ya İslami kültürü yeniden yapılandırıp üreteceğiz ya da bu kültürü İslamileştireceğiz. Bizim yaptığımız da bize dayatılana karşı ironik bir şekilde aynı araçlarla cevap vermektir diyor.
Grup Endişe, Müslüman olmanın kendilerine verdiği duyarlılıkla, haksızlıkları dile getirmek için müzik yapacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.