Tunar'ın klarneti suskunluğunu bozdu
Türk müziğinin önemli isimlerinden klarnet virtüözü ve bestekar Şükrü Tunar, 46. ölüm yıldönümünde Edremit'te anıldı. Tepebaşı Cumhuriyet Gazinosu'nda, 15 Ağustos 1962'de, kendi keşfettiği Zeki Müren'e sahnede eşlik eden Tunar, kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti. O günden beri muhafaza edilen klarneti, ailesinin izniyle anma gecesinde klarnet ustası Serkan Çağrı tarafından ilk kez çalındı.
Sanatçının ismini taşıyan Şükrü Tunar Kültür Merkezi'nde belediyenin katkılarıyla düzenlenen anma gecesine o dönemin ve günümüzün yaşayan önemli klarnet üstatlarından Mustafa Kandıralı, ve gecenin sunuculuğunu yapan klarnet sanatçısı Çağrı da orkestrasıyla birlikte Şükrü Tunar'ın eserlerini seslendirdi. Şükrü Tunar ile ilgili duygusal bir konuşma yapan Mustafa Kandıralı, onun gibi bir klarnet ustasının kolay kolay yetişmeyeceğini söyledi. Tunar ile ilgili anılarını anlattı.
Şükrü Tunar'ın kızı Güneş Tunar Ertan da geceye katıldı. Babasının eserlerini hüzünlenerek sahnedeki sanatçılarla birlikte seslendiren Güneş Tunar Ertan, Edremit Belediyesi'nin babasını unutmayarak böyle bir gece tertip etmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.
Tunar Ertan, "Babamın anısına böyle bir gece düzenlenmesinden ötürü çok mutluyum. Burada babamın sevenleriyle birlikte onu anmak çok büyük mutluluk verici bir şey. Çok heyecanlıyım. Kalbim o kadar çarpıyor ki konuşamıyorum" dedi.
Şükrü Tunar anısına gece düzenleyen Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey, ilk defa Şükrü Tunar Kültür Merkezi'nde Şükrü Tunar'ı anma gecesi düzenlediklerini kaydederek, "Hakikaten Edremit için önemli bir insan, önemli bir şahsiyet; Allah'tan rahmet diliyoruz. Bundan sonra da onu yad edecek şekilde Türkiye ve uluslararası düzeyde anma geceleri düzenleyerek Edremit'in kültüründe bir çığır açmış olacağız inşallah" diye konuştu.
Zeki Müren'le aynı sahneyi paylaştığı gece sahnede kalp krizi geçiren Tunar, yıllarca elinden düşürmediği klarnetini yere çarpıp kırmaktan korkarcasına zarifçe yere bırakmış ve ardından son nefesini vermişti. Tunar'ın ölümünden çok etkilenen Müren, ailesinden klarneti hatıra olarak almak istemiş ancak akrabaları bu teklifi kabul etmemişti. Daha sonra klarnet ustası Kandıralı da sahip olmak istemiş fakat Tunar'ın ölümüyle suskunluğa bürünen klarnet, bu güne kadar ilk eşi Güzide Tunar tarafından muhafaza edilmişti.
ŞÜKRÜ TUNAR KİMDİR ?
Balıkesir'in Edremit ilçesinde, 1907'de doğdu. Hasan adlı bir işçinin oğludur. Ailesinde musikiyle uğraşan kimse olmadığı halde yeteneği küçük yaşlarda ortaya çıktı. İlkokul çağında, eline geçen bir teneke düdükle şarkılar, türküler çalmaya başladı. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Edremit'e gelen bir bando takımında klarnet çalan askeri gördükten sonra bu çalgıya heves etti. 13 yaşındayken elde ettiği bir klarnetle musikiye başladı, ancak o yıllarda babası ve üç amcası da askere alınmıştı. Genç Şükrü, ailesinin bütün yükünü üstlenmek zorunda kalınca musiki dışında birçok işe girip çıktı. 1921'de ailesiyle birlikte Edremit'ten İzmir'e göç etti. İzmir Musiki Cemiyeti'ne girdi ve ilk ciddi bilgileri burada öğrendi. İki yıl sonra İstanbul'a gitti. Üsküdar Musiki Cemiyeti'ne girdi ve iki yıl çalışmalarına katıldı. Bestekâr Muallim Kazım Bey'le (Uz) tanıştı. Kendisinden makam, usûl ve nazariyat dersleri alarak genel musiki bilgisini ilerletti. Klarnette ise hiç kimseden ders görmeden kendi kendini yetiştirdi. Nota bilgisini de kendi çabalarıyla geliştirdi. Kazım Uz'un aracılığıyla mehter takımına girdi. Uzun yıllar İstanbul ve Ankara radyolarında, saz salonlarında, gazinolarda klarnet çaldı, plaklar doldurdu. 15 Temmuz 1962'de Cumhuriyet Gazinosu'nda Zeki Müren'e eşlik ederken geçirdiği bir kalp krizi sonucu sahnede öldü. ''Söyleyemem Derdimi Kimseye'' , ''Adanın Yeşil Çamları'' ve ''Geçti Sevdalarla Ömrüm'' gibi unutulmaz eserler bestelemişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.