Halil İnalcık'ın 'Bursa Araştırmaları' Kitabı Çıktı

Halil İnalcık'ın 'Bursa Araştırmaları' Kitabı Çıktı
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa´nın Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecinden Cumhuriyet Dönemi´ne kadar olan tarihini gözler önüne seren, dönüm noktalarını ayrıntılarıyla ele alan eşsiz bir eseri daha kent belleğine kazandırdı

Dünyanın en önemli Osmanlı tarihçilerinden biri olarak kabul edilen Prof.Dr. Halil İnalcık´ın kaleme aldığı ve ´Bursa Araştırmaları´ adını taşıyan eser, doğrudan ilk dokümanlardan beslenmesi özelliğiyle büyük önem taşıyor.

    Osmanlı’nın kuruluş yıllarından kent dokusunun oluşmasına kadar geçen süreç, yaşanan dönüm noktaları, saltanat kavgaları, o döneme ait ticari ve iktisadi hayata dair bilgilerin yer aldığı eser, Ankara Bilkent Üniversitesi´nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra Prof.Dr. Halil İnalcık, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abdullah Atalar, kitabın editörü Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Büyükşehir Belediyesi Projeler Koordinatörü Aziz Elbas, Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez ve davetliler katıldı.

    Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Bursa’nın hafızasına önemli bir belge ve eser daha kazandırmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Medeniyetlerin beşiği olan ve Osmanlı’yı kuran kent Bursa’nın her köşesinin Osmanlı’nın ilk eserleriyle donatıldığını hatırlatan Başkan Altepe, Osmanlı tarihi denince dünyada akla gelen ilk kişilerden biri olan Prof.Dr. Halil İnalcık´ı böyle güzel bir çalışmaya katmaktan, eşsiz ürünü yayınlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak kent kültürü ve kimliği üzerine yaptıkları çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü belirten Başkan Altepe, ´Bursa Araştırmaları´ isimli eserin kent belgeliğinde ayrı bir yerinin olduğunu vurguladı.

    Geleceği sağlam temellere inşa etmenin yolunun tarihi doğru okumaktan geçtiğini, bunun tüm dünyada kabul gördüğünü belirten Başkan Altepe, "Tarihi ve kültürel miras üzerine yaptığımız çalışmalarla, bu alanda kent kimliğini ortaya koyan kitaplarla Bursa´nın geleceğini sağlam temeller üzerine inşa etmek istiyoruz. Değerli hocamızın Bursa üzerine yaptığı araştırmaların bulunduğu, Bursa´nın tarihini gerçek anlamda detaylarıyla anlatan bu eseri belgeliğimize kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Hazırladığı eser nedeniyle Prof.Dr. Halil İnalcık´a, kitabın editörlüğünü yapan Uludağ Üniversitesi´nden Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu´na, emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bursamıza, insanımıza, kültürümüze hayırlı uğurlu olsun." dedi.

    Tarihi ve kültürel miras alanında 10 yılda 400´e yakın eseri ayağa kaldırdıklarını, bu eserlere işlevsellik kazandırdıklarını ifade eden Başkan Altepe, meclis kararıyla Bursalı ilan ettikleri Prof.Dr. Halil İnalcık´ın yapılan tüm çalışmalarda büyük emeği olduğunu anlattı. Sağladığı katkılar nedeniyle bundan birkaç yıl önce Fatih Sultan Mehmet Han´ın doğduğu Muradiye bölgesindeki bir caddeye Prof.Dr. Halil İnalcık Caddesi ismini verdiklerini hatırlatan Başkan Altepe, "Tarihi ve kültürel miras çalışmaları başladığından beri hocamızla beraberiz. Kendilerinin Bursa kent kültürüne ve tarihimize önemli katkıları oldu. Bursa´da yapılan her türlü çalışmada, Bursa Araştırmaları Vakfı´nın kurulmasından ilmi toplantılara kadar tüm alanlarda değerli hocamızın izleri var. Cumhuriyet döneminden milat öncesi neolitik çağlara kadar her eseri birlikte tetkik edip birlikte ayağa kaldırdık. Değerli yönlendirmeleriyle bu eserlere tekrar asıl fonksiyonlarını kazandırdık." diye konuştu.

    Prof.Dr. Halil İnalcık ise hiçbir zaman payitaht olmaktan geri kalmayan Bursa´nın, Türkiye Cumhuriyeti´nin ve memleketin temeli olduğunu söyledi. Meclis kararıyla Bursalı ilan edilmesinden büyük onur ve gurur duyduğunu belirten İnalcık, Bursa´nın tarihi ve kültürel mirasını çok dikkatli bir şekilde muhafaza eden ve işlevsellik kazandıran Başkan Altepe´nin takdire layık olduğunu vurguladı. Bursa´ya geldiğinde bizzat Başkan Altepe tarafından camilere götürüldüğünü, tarihi eserleri yerinde incelediklerini hatırlatan İnalcık, "Sayın Başkan'ın Bursa´nın tarihi eserlerine olan ilgisi, onları ihya etmek konusundaki samimiyet ve gayretleri şüphe götürmez şekilde ortadadır. Bir şehrin tarihinin şehir için çok önemli olduğunu kavrayan, bu iş için samimiyetle gayret gösteren sayın başkanı huzurlarınızda tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

    Bursa´yı ´ikinci doğum yeri´ olarak nitelendiren, halaları vasıtasıyla çocukluğunda geldiği Bursa´da yaşadığı anıların hala gözlerinin önünde olduğunu vurgulayan İnalcık, "Sayın Başkan; çalışmalarımı bir cilt halinde toplayarak, şehircilik ve siyaset birikiminiz yanında büyük bir kültür birikiminiz olduğunu da gösterdiniz. Bunun önemini herkes kavrayamaz. Sizlere minnettarım" şeklinde konuştu. Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abdullah Atalar da ´Bursa Araştırmaları´ isimli kitabın Türkiye kamuoyuna duyurulmasında büyük yarar olduğunu ifade etti.

    Prof.Dr. Halil İnalcık´ın tarihin nasıl yazılması gerektiğini dünyaya öğreten konumda bulunduğunu, tarihin başka tarihçilerin yazdığından değil doğrudan ilk dokümanlardan yazılarak çıkartılması gerektiğini herkese öğreten kişi olduğunu hatırlatan Atalar, "Osmanlı tarihinde Bursa çok önemli bir yer olarak karşımıza çıkıyor. ´Bursa Araştırmaları´nda Bursa´yla ilgili, tarihimizle ilgili çok önemli bulgular, tespitler, anılar var. Tüm bunları hocamızın ağzından, dilinden, elinden okuma imkanını bulacağız. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´ye, kitabın yayınlanması konusundaki gösterdiği hassasiyetten dolayı çok teşekkür ediyorum." açıklamasında bulundu.

    Konuşmaların ardından Prof.Dr. Halil İnalcık, 1945 yılında Bursa´da yaptığı çalışmalar sırasında bir medresede tozlar içerisinde bulduğu ve Bursa´nın Fatih Sultan Mehmet devrinden cumhuriyet dönemine kadar mahalle kayıtlarının bulunduğu sicilleri Başkan Altepe´ye gösterdi. İnalcık, Bursa Araştırmaları isimli kitabını Başkan Altepe için özel olarak imzaladı.

Kaynak:CHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.