Selimiye’nin Sıkıntıları Bitmiyor
Yayınlanma:
Güncelleme:
Tarihi cami önünde bulunan faytoncuların at arabalarından yükselen kötü kokular caminin içerisine kadar giriyor. Belediye ise soruna şaka gibi bir çözüm(!) buldu: Alkollü parfüm.
Mimar Sinan’ın “Ustalık eserim” dediği Edirne’deki Selimiye Camisi’nin çevresi pislikten geçilmiyor. Cami çevresinde birçok sıkıntı yaşanırken CHP’li Edirne Belediyesi konuya duyarsız olmakla eleştiriliyor.
BELEDİYEDEN PİS KOKUYA PARFÜMLÜ ÇÖZÜM
UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Tarihi Selimiye Camisi’ne gelen turistleri gezdirmek için cami önünde bekleyen fayton arabaları çevreye kötü bir koku yayılmasına neden oluyor. Fayton arabalarının park yerleri Selimiye camisinin hemen önünde bulunurken, buradan yayılan kokular cami içerisine kadar giriyor. Camiyi ve şehri görmeye gelen turistler pis kokudan rahatsız olurken, sorunun çözülmesi istiyorlar. Edirne Belediyesi ise soruna şaka gibi bir çözüm buldu.
CAMİYE ALKOLLÜ PARFÜM
CHP’li Belediye cami içerisine oda parfümleri koydu. Selimiye Camisi yetkilileri parfümlerin alkollü olduğunu kokuların biran önce kaldırılması gerektiğini söyleyerek, belediyenin kendilerine yardımcı olmak yerine engel çıkardıklarını ifade ettiler. Kokuların sadece at pisliğinin kokusunu bastırdığını söyleyen vatandaşlar ise kötü kokunun hala var olduğunu belirttiler.
MANEVİ ORTAMA YAKIŞMAYAN ELBİSELER
Selimiye Cami cemaatinin diğer bir sıkıntısı ise, turistlerin giymiş oldukları açık saçık elbiseler. Camiyi ziyarete gelen bayanların manevi ortama uygun olmayan giysiler giymeleri camide ibadet edenleri rahatsız ediyor. Bir cami yetkilisi yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı: “Asıl sıkıntı ziyaretçiler, oralarında buralarında el kadar kumaş parçalarıyla örtüyorlar, vücutlarını sallaya sallaya Allah’ın mescitlerinde arzı endam ediyorlar utanmadan. Müminlerin ibadetleri arasında bayanlar bu elbiseleriyle camiyi geziyorlar. Birçok vatandaşın ibadet sırasında dikkati dağılıyor. Kimsenin giyimine karışamayız, ancak burası bir ibadethane, bir manevi ortam, buraya uygun giyinmek gerekiyor, ibadet edenlere saygı gösterilmeli.”
DİB’E ÇAĞRI
Yetkililer, Diyanet İşleri Başkanlığı’yla görüştüklerini, bu gibi durumlara maruz kalmamak için bir genelgeye ihtiyaç duyulduğunu, bayanların camileri ziyareti ve giriş çıkışları ile alakalı kurallar getirilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Genelgenin yürütülmesinde valiliklerin de kendilerine yardımcı olmalarını istiyorlar. Camiye edep ve adap kurallarına uymaksızın girmekte ısrar eden görgüsüzlerle, cami görevlileri arasında ciddi tartışmaların yaşandığı, hatta işin mahkeme aşamasına kadar taşındığı öğrenildi. Görevliler, davalara sebep olan etkenlerin hala devam ettiğini belirtiyorlar.
TURİSTLERİN SEYYAR SATICI RAHATSIZLIĞI
Öte yandan, tarihi caminin çevresi boncukçu, poşetçi, şekerci, yemciler ve dilencilerden geçilmiyor. Yurtiçi ve yurtdışından gelen ziyaretçiler araçlarından iner inmez seyyar satıcıların usandıran ısrarı ile karşılaşırken, ellerinde taşıdıkları eşyaları satmak isteyen seyyar satıcılar gelenleri otoparktan itibaren caminin girişine kadar takip ediyorlar. Camiye girip ziyaretlerini tamamlayan turistler yine araçlarına kadar satıcıların mal satma ısrarları ile karşı karşıya kalıyor. Selimiye'ye giriş kapılarında seyyar satıcılar arasında da zaman zaman yer kapma yüzünden tartışmalar yaşanıyor. Ziyaretçilerin gözü önünde oluşan bu görüntü Selimiye'nin manevi atmosferini doyasıya yaşamak isteyen insanları olumsuz etkiliyor. Caminin etrafından her gün sayıları artan seyyar satıcılara yönelik herhangi bir önlemin alınmaması da ziyaretçilerin eleştirilerine sebep oluyor.
Akit
Kültür Sanat
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.