Arifan dergisinden Ramazan özel sayısı
On Bir Ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif ve Kadir Gecesinin Önemi
Eylül ayı sayısında ana konusu “Ramazan-ı Şerif Ayı” olan Kasr-ı Arifan dergisi,
Bu aydaki rahmet vesilelerine rağbet uyandırarak, Ramazan-ı Şerif’in “11 ayın sultanı” olduğuna dikkatleri çekiyor: Hadîsi şeriflerde beyan olunduğu üzere; sadece oruç tutmak, sadece teravih kılmak veya bu aydaki “bin aydan hayırlı” olan Kadir Gecesini ihya etmek bile, başlı başına rahmete ve mağfirete vesiledir. Hatta Ramazan ayının gelmesine sevinmek bile Cehennemden kurtulma sebebidir. Nitekim Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem): “Her kim Ramazan ayının gelmesine sevinirse, Allah onun cesedine Cehennem ateşini haram kılar.” buyurmuştur.
• Zekât (Ahmet Mahmut Ünlü)
Zekât; fakir ile zengin arasına atılmış olan, onları birleştiren bir köprüdür. Zekâtla zenginin malı kirden, ruhu cimrilikten temizlendiği gibi, fakirin de gönlü kinden temizlenir. Zekât aynı zamanda madde ile manayı, dünya ile âhireti, fani ile bakiyi ve en önemlisi de, Allah ile kulu birleştiren bir köprüdür. Zekât vermeyen kimse, bu köprüyü yıkmış ve tüm bunların arasını açmıştır.
• Orucu Bozan ve Bozmayan Şeyler (Mehmet Talû)
Oruç bir ibâdet olduğu için, her ne su¬retle olursa olsun başladıktan sonra orucu bozmak günahtır. Hem de büyük günah. Çünkü Ebu Hureyre (Radıyallâhü Anh)’den rivâyete göre, Resûlüllah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurdu: “Her kim dinen geçerli bir ruhsat veya hastalık olmaksızın Ramazandan bir günün orucunu yerse bütün bir ömür oruç tutsa da onu ödemiş olmaz!”
• Kur’an-ı Kerim ve Eğitim (Ali Ulvi Uzunlar)
İnsanoğlu tam manasıyla inanarak Kur’an-ı Kerim’i anlamak, yaşamak ve toplumsal hayatla, müspet ilimle özdeşleştirmek suretiyle en ziyade mutluluğu, hazzı yakalayacaktır. Toplumsal, bireysel, ailevi, ekonomik vb. sorunlarımızın çözümleri Kur’an-ı Kerim’de mevcuttur. Ne acıdır ki insanımız bu konuda elinin altında bulunan hazineyi fark edememekte, çözümleri çok farklı kaynaklarda arayarak hem dünyevi hem de uhrevi buhrana sürüklenmektedirler.
• En Kıymetli ve Faziletli Gece: Kadir Gecesi… (Mustafa Özşimşekler)
Kadir Gecesine de böylesine kıymet kazandıran ve onu en kıymetli gece yapan, onda inen Kur’an’dır. Cansız, kansız bir gece, içinde Kur’an olduğu için bin aydan hayırlı oluyorsa, eşrefi mahlûk olan insanoğlunun içinde, gönlünde, hayatında Kur’an olursa, içinde Kur’an olmayan 1000 insandan daha hayırlı olmaz mı?
• İslâm Hukukunda Zaruret ve Kolaylaştırma Prensipleri (Fatih Kalender)
İslâm hukuku zarureti ve bazı yerlerde de hâceti (ihtiyacı); güçlüğü kaldırmak olarak değerlendirerek, normal zamanlarda izin vermediği birçok meselede zarurete binaen izin vermiş, hatta bazı yerlerde bu izni farziyet makamına çıkararak yapılmadığı takdirde günah olarak saymıştır. Fukahâ arasında bu prensip; “Zarûretler yasakları mübâh kılar” şeklinde değerlendirilmiştir.
• Ramazan-ı Şerif Ayının Fazileti (Adem Şener)
Ramazan-ı Şerif ayı, göğsün içindeki kalp, insanlar arasındaki peygamber, şehirler içinde Harem-i Şerif gibidir. Deccal’ın Harem-i Şerif’e girmesi yasaktır. Şeytan da Ramazan-ı Şerif ayında tutuklu olup, bu ayda insanlara zarar veremez. Peygamberler mücrimlere, yani günahkârlara şefaatçidir.
• Osmanlı’da Ramazan-ı Şerifle Alâkalı Arşivden Birkaç Not (Ahmet Bozdoğanlı)
Osmanlı’da Ramazan-ı Şerif hazırlıkları Receb-i Şerifle başlardı. Üç aylar ile birlikte bütün Müslümanlar maddi - mânevî Ramazan hazırlıklarını yaparlardı. Tövbe ve istiğfarla başlayan ve zikirle devam eden mânevî temizliğin yanında, sultan saraylarından en mütevazı eve, iş yerlerinden ibâdethânelere varıncaya kadar büyük bir maddi temizliğe de girişilirdi. Sanki cemiyeti daha çok pir-ü pâk olma hâlet-i rûhiyesi kaplardı.
Ayrıca;
Hz. İsa (Aleyhisselâm)’ın inişi (Ahmet Mahmut Ünlü)
Nefis Dost mu, Düşman mı? (Yakup Yazıcı)
Bedenin sürûru ve kalbin huzuru: Ramazan ve Oruç (Ali Eren)
Duygusal Zekâ (EQ) (Şerife Tortop)
Sinamekinin İhmal Edilen Faydalı Yönleri (Yunus Ersin)
“İyilik” İyi midir? “Kötülük” Neden Kötü? (Hamdi Kalyoncu)
Kıssadan Hisse: Salebe’nin Helâki (Mustafa Ramazan Bursevi)
Bir Peygamber: Hz. Nûh (Aleyhisselâm)’ın gemisi ve Tûfan hakkında ilim adamlarından alıntılar (Nurullah Sadık)
Detaylar ve bilgi için:
Fevzi Çakmak Mahallesi Dağyolu Caddesi 2/1 Sokak Yılmazer İş Merkezi No: 1/5 - Bağcılar / İSTANBUL
Telefon: 0212 634 01 71 - Faks: 0212 634 01 90
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.