Medreselerin Hayatımıza Kattığı Değer

Medreselerin Hayatımıza Kattığı Değer
Medreselerde hayat, gece teheccüd namazına kalkmayla başlar. Öğrenciler ibadete uyanırlar. Bu da ilim ile amelin güzel birlikteliğidir. Namazını bitiren, zikrini yapar. Bu da tekke medrese birlikteliğinin güzel bir sonucu.

İmsak vaktine kadar, zikir ve Kur’an ile geçirilir. İmsak ile birlikte, sabah namazının sünneti kılınır. Ardından, 15-20 dakika dinlenilir. Daha sonra cemaat ile sabah namazı kılınır. Sabah namazından sonra yerinden kalkmadan oturulur. Buna, işrak bekleme denir. Bu arada hatme-i hacegan okunur ya da tarikat dersine devam edilir. Ardından, hep beraber işrak namazı kılınır.

Kahvaltıdan sonra ders için halkaya oturulur. Halka, hocanın rahlesinin etrafında, hilal şeklinde oturmaktır. Öğrenci, bir önceki günün dersini okur. Eğer iyi öğrenememişse, yeni derse geçemez. Bu onun için, büyük bir cezadır. Çünkü, arkadaşları onun önüne geçecektir. Bu da bir rekabettir. Medreselerde, sınıf geçme yerine, kitap geçme sistemi olduğundan, bir kitabı bitirmeden, diğerine geçilmez. Bu nedenle öğrencinin seviyesi, okuduğu kitapla ölçülür. En son kitap olan Molla Cami’yi bitiren, mezun olur. Yani, Molla olur. İcazet (diploma) alır.

Bazı medreselerde ilk yıl, hazırlık gibi geçebilir. Burada, Kur’an ve tecvit öğrenilir. Belli dualar, fıkıh, adab ve toplumsal kurallar öğretilir. Fakat doğu medreselerinde, genelde doğrudan ilmi derslere başlanır. Çocuklar için program başkadır. Onlar, Kur’an öğrenme ve belli duaların ezberlenmesi ile başlarlar. Ardından okuma-yazma, hesap, tarih, coğrafya gibi temel bilgiler okurlar. Bu, medreselerin ilkokul eğitimini verdiği dönemlerde geçerliydi. Günümüzde  genelde ilköğretimden sonra insanlar geldiğinden, doğrudan ilmi konulara geçilir.

Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutulur. Resmi tatil günleri, Perşembe öğleden sonra başlar ve Cumartesi sabahına kadar devam eder. O gün ders yapılmaz.

İşte, medrese eğitimi olsaydı, bu terör olmazdı…

Medreselerin yetiştirdiği Fatih Sultan Mehmetler, Yavuz Sultan Selimler, Abdulhamit hanlar olurdu.

Ama inşaallah, bundan sonra eskisi gibi, medreselerde büyük komutanlar yetişecek.

Her mahallede, bir erkek bir kız medresesi açılacak inşaallah.

Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyuruyor; “Sizin en hayırlınız, kuranı öğrenen ve öğreteninizdir” (Hadisi şerif)

“Ey talebeler ve hocalar! Siz direksiz kubbelerin direkleri, kurumuş toprakların yağmur yüklü bulutlarısınız.” (Mahmut Efendi Hazretleri)

Selam ve Dua ile…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum