Elazığ'da Piri Reis Sergisi Açıldı

Elazığ'da Piri Reis Sergisi Açıldı
Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü, 'Piri Reis ve Eserleri' konferansı ile 'Piri Reis Haritaları' sergisi düzenledi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından ilan edilen 2013 Piri Reis Yılı ve Piri Reis Haritasının 500. Yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konferansa, Vali Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Fırat Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saadettin Tonbul yanı sıra çok sayıda akademik personel ve öğrenci katıldı.

Konferans öncesinde 'Piri Reis Haritaları'’ isimli serginin açılışı gerçekleştirildi. Serginin açılışını Vali Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ve Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ birlikte yaptı. Sergi açılışının ardından 'Piri Reis ve Eserleri' konulu konferans yapıldı.

Konferansın açılışında konuşan Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saadettin Tonbul, 1513 yılında çizdiği esrarengiz dünya haritası ile bilim dünyasında şaşkınlık yaratan Piri Reis’in 500 yıl sonra yeniden gündeme geldiğinden bahsetti. Tonbul, "25 Ekim – 10 Kasım tarihlerinde toplanan 36. UNESCO karar konferansında 2013 yılının tüm dünyada Piri Reis yılı olarak ilan edilmesi Türkiye açısında oldukça önemli ve anlamlıdır. Bu durum Piri Reis’in değerinin Batılı bilim çevrelerince Türkiye’den çok daha iyi bilindiğini göstermektedir. Bilinme nedeni ise bulunamayan ve varlığı bile ispatlanamayan Cristof Colomb haritalarının izinin, Piri Reis haritalarında ortaya çıkmasıdır." dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Bölümü emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Elibüyük, konferansa katılanlara Piri Reis’in haritalarının detayları hakkında çeşitli bilgiler verdi. Elibüyük, şunları söyledi: "2013 yılı Piri Reis haritası ve anma yılı. Bu etkinlik UNESCO tarafından yapıldı. Eserler içerisinde yüzün üzerinden bilgi mevcut. Genel hatları ile bakıldığı zaman bilim insanları, Kitabı Bahriye'yi ve haritaları incelemiş ve bilgiler tanınmıştır. Ayrıca bu etkinlik 500 yıldan beri devam ede geliyor."

Kaynak:CHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.