İlkokul mezunu ama...
İlkokul mezunu oto elektronik ustası Mehmet Çoban, lüks otomobiller ile TIR'ların elektronik beyinlerini, aracın elektronikçiye gitmesine gerek kalmadan tamir edebilecek bir cihaz geliştirdi. İstanbul, Ankara, İzmir, Ağrı gibi yurdun değişik yerlerinden gelen problemli elektronik beyinlerini bu cihaz aracılığıyla tamir eden Çoban'ın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Irak ve Suriye'den de çok sayıda müşterisi bulunuyor.
Ayda 3-4 kez yurt dışına giden Çoban, Iraklı zenginlerin otomobillerini de tamir ediyor. 3-4 bin YTL'lik beyinleri çöpe gitmekten kurtarıp 100-500 YTL'ye tamir eden Çoban, 3 yılda geliştirdiği cihazına patent almak için başvuru yapmaya hazırlanıyor.
Gaziantep'te 18 yıldır oto elektronik sistemlerinin tamiriyle uğraşan Mehmet Çoban, her türlü otomobil ve TIR'ların kontrol sistemlerini çalıştıran elektronik beyinlerini tamiriyle uğraşırken, bulunduğu illerdeki elektronikçilerde arızası giderilemeyen ve mesafenin uzaklığı nedeniyle de Gaziantep'e getirilemeyen araçlar için arayışa girdi.
Kendi servisine gelen lüks otomobilleri ve diğer araçların beyinlerini tamir etmeyi sürdüren Çoban, evinde kurduğu atölyede de bu sorun üzerine kafa yormaya başladı.
Evinde yer yer sabahlara kadar çalışan Çoban, 3 yıllık uğraş sonrasında otomobil ve diğer araçların servise gitmesine gerek kalmadan elektronik kontrol sistemlerinin arızalarını tespit edebilecek ve arızayı giderebilecek bir cihaz geliştirmeyi başardı.
Değişik marka ve modeldeki araçların diagnostik sistemlerini bilgisayara yükleyen Mehmet Çoban, geliştirdiği bağlantı kablolarıyla arızalı elektronik beyinlerin yazılımlarını bilgisayarda görebiliyor. Arızaları tespit ve tamir ediyor.
İstanbul, Ankara, İzmir ve Ağrı gibi yurdun dört bir yanındaki otomobil ve diğer araçların elektronik beyinlerini tamir eden Çoban'ın; KKTC, Irak ve Suriye'den de çok sayıda müşterisi bulunuyor. Çoban, ayda 3-4 kez Irak'a giderek oradaki zenginlerin lüks otomobillerini de tamir ediyor.
Aracın motorunun çalışmasından, far ve sinyallerinin yanmasına, hava yastığı ve kapı kilitlerinin açılmasına kadar her şeyin kontrolünü sağlayan elektronik beyinleri tamir ettiğini anlatan Mehmet Çoban, "Gaziantep'teki otomobil ve diğer araçların beyinlerini tamir etmemiz kolaydı. Araç servise geliyor biz de gerekli kontroller sonrası arızayı tespit edip gideriyorduk. Ancak, aracın gelmesinin güç olduğu uzak illerdeki arızalı beyinleri tamir etmek güçtü. Bunu çözmek için 2000 yılında bir arayışa girdik. Araç varmış gibi bir simülatör cihazı arayışına girdik. Türkiye ve dünyada böyle bir şey olmadığını gördük. Yalnızca elektronik beyin üreten firmaların bünyelerinde olacağını ve onların da satmayacağını düşündük. 3 yıllık bir çabanın sonucunda CC4 adını verdiğim bir simülatör cihazı geliştirdim. Bu cihaz sayesinde birçok marka ve modelin arızalı elektronik beyinlerini tamir ediyoruz. Şehir ve yurt dışındaki müşterilerimiz arızasını bir tamircide tespit ettirdikten sonra arıza kodlarını, aracın ruhsat fotokopisini ve beynini kargoyla alıyoruz. Beyni soketler aracılığıyla simülatöre bağlıyoruz. Aynı arızayı tespit ettiysek gideriyoruz. Gelen beyinlerin yüzde 30'u arızalı çıkmıyor. Sorun aracın elektrik sisteminden de kaynaklanabiliyor. Biz bu cihazımızla onu da görebiliyoruz. Cihazımız bize iyi bir çözüm ortağı oluyor." diye konuştu.
Otomobil servislerinin bu tür arızaları gidermek yerine parçanın yenisiyle değiştirilmesini teklif ettiğini, birçok kişinin 3-4 bin YTL verip yeni beyin almaya yanaşmadığını ve beyni tamir ettirme yoluna gittiğini anlatan Çoban, kendilerinin bu arızaları 100 ila 500 YTL'ye giderdiklerini anlattı.
Garantili tamir yaptıklarının altını çizen Çoban, tamir ettikleri beyinlerin yüzde 90'ının bir daha uzun süre hata vermediğini ifade etti.
Cihazın bir benzerini değişik üniversitelerden istendiğini anlatan Çoban, "Ancak benim istediğim parayı vermediler. Ben de kendilerine vermedim. Cihazıma patent almaya hazırlanıyorum." dedi.
Simülatör cihazını sır gibi saklayan Çoban, CC4'ün bulunduğu odaya ağabeyi ve yakın akrabalarının dışında kimseyi sokmuyor.
Çoban, yoğun bir talep olduğu için birçok müşterisinin tamir için sırada beklediğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.