Şimdi De Radyasyonlu Gıda

Şimdi De Radyasyonlu Gıda
Türkiye'de 1999'dan bu yana birçok gıdaya raf ömrünü uzatmak için radyasyon verildiği bildirildi. Radyasyonlu gıdaların kanser riski taşıdığı uyarıları yapılıyor.

Türkiye'de 1999'dan bu yana birçok gıdaya raf ömrünü uzatmak için radyasyon verildiği bildirildi. Gıdaların raf ömrünü uzatmak için verilen radyasyonlu gıdaları yiyen birçok hayvanın ölmesi tehlikenin boyutlarını ortaya koydu.

RADYASYONLU IŞINLAMA UYGULAMASI TARTIŞILIYOR

Fatih Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü'nden Dr. Ergün Şakalar, Merve Aktaş ve Özlem Çırak'tan oluşan araştırma ekibi, et, et ürünleri ve baharatlarda yoğun olarak kullanılan ışınlama teknolojisinin zararlarını araştırdı. Ekip üyeleri, halk arasında meyve sinekleri olarak bilinen ve gen dizileri insanlarla benzerlik taşıyan drozofilanın besleneceği mamaları 25, 50 ve 100 kilo Gray (kGY) oranında ışınladı. Ardından 3 grup sineği bu mamalarla besledi. Başka bir grup sineğe ise ışınlanmamış mama verildi.

DENEKLERİN YÜZDE 70’İ ÖLDÜ!

Sineklerde önemli 3 belirgin fark tespit edildi.

- Birincisi rengi soluk sarımsı olan sinekler karardı.

- İkincisi sayılarında ciddi oranda azalma meydana geldi. Işınlanmış mamalarla beslenen sineklerin yüzde 70'e yakını öldü.

- Üçüncüsü ise üremelerinde gecikmelerin olduğu tespit edildi.

Öte yandan, hiç ışınlanmamış mamaları yiyen sineklerin sayısında ve renginde herhangi bir değişikliğe rastlanmadı.

DR. SAKALAR: “KANSER TEHLİKESİ SÖZKONUSU”

TÜBİTAK destekli projenin başında bulunan Dr. Ergün Sakalar, ışınlamanın doğrudan gıdaların genetiğini değiştirdiğini belirterek, “Bilim insanları zararlı etkisi olduğuna dair ikiye bölünmüş durumda. Ben kesinlikle zararlı olduğu kanısındayım. Gıdaların geninde meydana gelen bu moleküler değişikliğin kansere neden olma ihtimali söz konusu” dedi. Dr. Ergün Şakalar, ışınlamada radyasyonun bir çeşidi olan iyonize radyasyon kullanıldığını söyledi. Dr. Sakalar, “kGy ışınlama dozu gıdanın DNA'sında yüzde 99,7 oranında parçalanmaya sebep olabiliyor” dedi.

DİREKT DNA'YI ETKİLİYOR

Sabahattin Zaim Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Nazlı da ışınlamanın insan sağlığını etkilediğini belirtti. Nazlı şunları söyledi: “Gıdalarda ve onu tüketen insanlara zarar verebilir. Çünkü hücre çekirdeğine kadar girip direk DNA'ya etki edebiliyor.”

UYARI LOGOSU NEDEN YER ALMIYOR

Ayrıca ışınlamaya tabi tutulmuş gıdaların üzerinde ‘yeşil logo’nun yer alması gerekiyor. Ancak radyasyon verildiği halde onlarca gıdanın üzerinde bu logo yer almıyor. Tarım Bakanlığı da bu konuda ciddi denetim faaliyetlerinde bulunmamakla eleştiriliyor.

gidahareketi.org

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum