Görmezlikten gelinen tehlike

Görmezlikten gelinen tehlike
Türkiye'de herkes için büyük tehlike oluşturan meslek hastalıklarının yeterince önemsenmediği ortaya çıktı.

KEPENK dergisi, Türkiye’de ihmal edinen konuların başında gelen meslek hastalıklarını bu ayki kapak konusu yaptı. Meslek hastalıklarının herkes için büyük tehlike oluşturduğunu aktaran dergi, konuyu uzmanlarıyla görüşüp masaya yatırdı. Hastalıkların tehlikesinin yanında önlemler alındığında en aza indirgenebileceğinin altını çizen KEPENK, meslek hastalıkları ile ilgili olarak şu tanımı yaptı: “Meslek hastalıkları, sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık ve ruhi arıza hâlidir.”

TüRKİYE’DE SADECE 3 HASTANE VAR
Haberde dikkat çekici diğer bir husus da Türkiye’nin konuya olan uzaklığı. Derginin haberine göre Türkiye’de sadece üç meslek hastalıkları hastanesi var. Bunlar, İstanbul, Ankara ve Zonguldak’ta bulunuyor. Memur ve Bağ-Kurlular için de önemli bilgiler aktaran dergi, iki kuruma mensup kişilerin meslek hastalıkları kapsamına girmediğini belirtiyor.

30 BİN MESLEK HASTALIĞI BEKLENİYOR
Haberde ayrıca şu bilgiler üzerinde duruluyor: “ülkemizde 2006 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu istatistiklerine göre 574 adet meslek hastalığı vakası tespit edilmiştir. Oysa çalışan nüfus dikkate alındığında yaklaşık 30 bin meslek hastalığı beklenmektedir. Meslek hastalıkları verilerindeki yetersizlik ülkemizde hastalıklarının ‘meslek hastalığı’ tanısı alamadığını, sıradan bir hastalık olarak sağlık kuruluşlarımızda işlem gördüğünü veya yasal bildirime girmediğini göstermektedir.”

“HER BöLGEDE BİR MESLEK HASTALIKLARI HASTANESİ OLMALI"
Konuyla ilgili bilgi veren Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Oktay Ferit de, herkesin görevini yapması hâlinde meslek hastalıklarının azalacağını söylüyor. Ferit, Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin Türkiye’deki 67 ile baktığını belirterek, bütün hastalara yetişememekten yakınıyor. Ferit, “En azından her coğrafi bölgemizde bir tane meslek hastalıkları hastanesi olmalıdır.” önerisinde de bulunuyor.

(habervaktim)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.