Savunma sanayiinde dev adımlar
Son beş yılda Türkiye’nin savunma sanayinde yerlileşme oranının yüzde 20’lerden yüzde 40’lar düzeyine geldiği ve bu payın giderek arttığı vurgulandı. Artık Türkiye dışarıya silah ve savunma sistemi satmaya başladı. Bunlardan en önemlileri; HAVELSAN tarafından Güney Kore’ye satılan simülatör, ASELSAN tarafından üretilen ve Hollanda’ya ihraç edilen KMS Hava Savunma Sistemi, Ürdün ve Pakistan Hava Kuvvetleri F–16 uçaklarının TAI tarafından modernizasyonu ile TAI, TEI, Kalekalıp, Alp Havacılık tarafından yapılan uçak komponent ve alt sistem ihracatları.
Daha milli bir savunma sistemi
Bölgede artan istikrarsızlık nedeniyle Türkiye’nin savunma politikasında eskiye oranla daha milli bir savunma sanayii politikası geliştirdiği ve bunun meyvelerini de almaya başladığı belirtiliyor. Son beş yılda Türkiye’nin savunma sanayinde yerlileşme oranının yüzde 20’lerden yüzde 40’lar düzeyine geldiği ve bu payın giderek arttığı vurgulandı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen ve yüzde 100 yerli sermaye ve yerli teknik ekipmanla geliştirilen sistemlerin pek çoğunun artık dışarıya da ihraç edilmeye başlandığı öğrenildi. Bugüne kadar yabancı firmalara verilen tank, helikopter ve uçak modernizasyonlarında Türkiye ihale şartnamesine ısrarla “Türkiye’ye teknoloji transferi” ve modernizasyonun ülke içinde Türk uzmanların da katılımıyla yapılması şartlarının da artık sonuç verdiğini ve pek çok silah modernizasyonunun ülke içinde yapılabildiği kaydedildi.
Atıl işletmeler yüzde 100 yerli tank parçası üretiyor
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bu konuda önemli bilgiler verdi. Gönül, M–60 tanklarının bundan böyle bir kısmının Makine Kimya Endüstrisi’nde ve geri kalan büyük kısmının ise Kayseri’deki fabrikalarda gerçekleştirildiğini söyledi. Tankın bütün parçalarının bu fabrikalarda üretilebildiğini dile getiren Gönül, MKE’nin yeniden eski görkemli günlerine dönmeye başladığını şu sözlerle ifade etti: "Yerli sanayi ile daha çok işbirliği ve entegrasyon sağlanmaktadır. Savunma sanayinde yerli katkı payının artırılması için gösterilen çabalar artırılarak sürdürülmektedir. Kurum, kendi faaliyet alanında değişen konseptler, silah ve mühimmat alanındaki gelişmeler de dikkate alınarak, TSK’nın ihtiyaç duyduğu ürünlere yönelik yatırımlarını kendi öz kaynaklarından, gerektiğinde Savunma Sanayi Destekleme Fonu kaynaklarından kredi olarak karşılamaktadır. Ayrıca kurum yeni başlayacak olan modern tank üretiminde de önemli bir iş payı ile yer alacaktır."
İhraç bile ediyoruz
Bakan Gönül, savun sektörünün 2002 yılında 247 milyon dolar olan ihracatının 1 milyar dolar seviyesine çıkartmayı hedeflediklerini belirtti. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “Türk savunma sanayii ürünü olan zırhlı ve taktik araçlar; haberleşme, komuta kontrol ve elektronik harp sistemleri, askeri hücumbot ve gemiler, roket ve silah sistemlerinin dost ve müttefik ülke silahlı kuvvetlerine ihracatı gerçekleştirilmektedir” diyerek, bunlara örnek olarak ise şu sistemleri gösterdi:
Hollanda’ya savunma sistemi satılıyor
-Yonca-Onuk tarafından üretilen ve Pakistan’a ihraç edilen Ani Müdahale Botu,
-HAVELSAN tarafından imal edilip Güney Kore’ye satılan simülatör,
-ASELSAN tarafından üretilen ve Hollanda’ya ihraç edilen KMS Hava Savunma Sistemi,
-Ürdün ve Pakistan Hava Kuvvetleri F-16 uçaklarının TAI tarafından modernizasyonu ile TAI, TEI, Kalekalıp, Alp Havacıık tarafından yapılan uçak komponent ve alt sistem ihracatları.
TÜBİTAK’la ortak geliştirilen elektronik sistemler
Ayrıca savunma sektöründe TÜBİTAK gibi araştırma kuruluşlarıyla çok sıkı bir işbirliğine gidildiği ve TÜBİKAT tarafından geliştirilen ürünlerin Türk Silahlı Kuvvetler’ce kullanıldığı belirtiliyor. Halen Milli Savuma Bakanlığı’nın TÜBİTAK ile birlikte yürüttüğü projelerden bazıları ise şunlar:
-Çok geniş formatlı orta dalgaboyu kızılötesi taramasız dizinlerinin geliştirilmesi,
-Geniş formatlı çift bantlı ve taramasız kızılötesi sensör dizinlerinin geliştirilmesi,
-320x240 mikrobolometre tipi soğutmasız kızılötesi ddektör kamera sistemi geliştirilmsi,
-Lazer sistemi geliştirimesi,
-Yazılım tabanlı telsiz test düzeneği geliştirilmesi,
-Türkçe ses işleme platformu geliştirilmesi,
-Gömülü benzetim sisteminin geliştirilmesi,
-2.5 m çözünürlüklü görüntüleme amaçlı bilimsel araştırma ve teknoloji uydusu geliştirilmesi.
Engin Kaşdaş-habervaktim.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.