Alevi köyü imamının hatıraları

Alevi köyü imamının hatıraları
Görev yaptığı Alevi köyündeki hatıralarını kitaplaştıran İmam Ebuzer Gıffari Bakır, köyün o zamanki Dedesi Mehmet İnanç'la buluştu. İkinci baskısını yapan 'Sakka - Bir Alevi Köyünün İmamının Hatıraları' kitabının yazarı Bakır, Mehmet Dede'yi Ankara

İmam Ebuzer Gıffari Bakır, 1992 - 1999 yılların arasında görev yaptığı Yozgat'ın Kababel köyündeki hatıralarını kaleme aldığı kitabıyla Aleviler hakkındaki önyargıların yersizliğini gözler önüne seriyor. Kitabına cem törenlerinde görülen 12 hizmetten birisinin adı olan 'Sakka'yı veren Bakır, bu hizmeti ve kitabın amacını şu sözlerle anlatıyor: "Sakka, Peygamberimizin biricik torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da susuz bırakılarak şehit edilişinin cem törenlerine yansımasıdır. Sakka olarak adlandırılan su dağıtıcı, 'bismillah' diyerek elindeki sudan yanmış gönüllere serper. Temennimiz bu çalışmanın toplumlar arasındaki diyaloğu güçlendirmesi ve yanmış gönüllere bir nebze olsun su serpmesidir."

Köydeki en önemli hatırasının, on altıncı ayını doldurduktan sonra verdiği ilk vaaz olduğunu ifade eden Bakır, Kerbela olayını anlattığı vaazın köy halkı tarafından gözyaşları içerisinde takip edildiğini belirtiyor. İmam Bakır'ı en çok etkileyen ise Mehmet Dede'nin vaazdan sonra söz alarak söylediklerini tasdik etmesi olmuş. Şu anda Ankara'da yaşayan Mehmet İnanç ise bu olayı şöyle anlatıyor: "Hocaefendi Kerbela vakasını anlatınca halk benden tasdik ister gibi gözümün içine baktı. Ben de cemaate hocaefendinin söyledikleri gerçektir, dedim. Yanlış şeyler söyleseydi, çıkar bunlar yanlıştır derdim."

'Sakka', basında da geniş yer bulmasının etkisiyle kısa sürede ikinci baskısını yapmış. Ebuzer Bakır, Aleviler hakkındaki önyargıları yıkabilmek adına ortaya koyduğu bu çalışmanın bu amaca küçük de olsa katkı sağlayacağına inanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.