Aytmatov Özbekistan'da anıldı

Aytmatov Özbekistan'da anıldı
Tedavi gördüğü Almanya'da geçtiğimiz 10 Haziran'da vefat eden Kırgızistan'ın dünyaca ünlü yazarı Cengiz Aytmatov, Özbekistan'da düzenlenen bir törenle anıldı.

Aytmatov'un doğumunun 80.yıl dönümüne atfen düzenlenen toplantıda, yazar değişik yönleriyle bir kez daha anlatıldı. Kırgızistan'ın Özbekistan Büyükelçiliği ve Özbekistan'ın Alişer Nevai Milli Kütüphanesi tarafından düzenlenen toplantıya ülkenin önde gelen edebiyat çevreleri katıldı.

Özbekistan'ın Milli Kütüphane Müdürü Abdıselam Umarov Aytmatov'un sadece Kırgızların değil, Türk âlemi ve dünyanın önde gelen şahsiyetlerinden biri olduğunu söyledi. Umarov ünlü yazarın ölümünden Özbek halkının da büyük üzüntü duyduğunu ve vefat üzerine Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'e gönderdiği taziye mesajında dile getirilen hissiyatın Özbek halkının ölümden duyduğu üzüntünün ifadesi olduğunu kaydetti.

Seçkin bir davetli kitlesinin katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Kırgızistan'ın Özbekistan Büyükelçisi Azizbek Madmarov ise yazarın sadece Kırgız halkına ait olmadığının altını çizdi. Aytmatov'un Kırgız halkı için bir kartvizit olduğunu da dile getiren Madmarov, " O sadece bir yazar değildi, büyü bir şahsiyet, diplomat, düşünür, aydın ve Türk dünyası sevdalısıydı." dedi. 

Kürsüye gelen konuşmacılar, yazarın değerinin ölümünden sonra daha çok anlaşıldığını aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.