Dijital teknolojisi şipşakçıları vurdu

Dijital teknolojisi şipşakçıları vurdu
Dijital makineler yaygınlaştı, 'şipşakçılar' zor günler yaşıyor

Gelişen hayat şartları, hızla dönen dünya bir şeyleri kolaylaştırırken bir şeyleri de ortadan kaldırıyor. Bir zamanlar hayatımızın içinde olanlar şimdi hatıralarda yerlerini alıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte yaygınlaşan dijital fotoğraf makineleri ve kameralı cep telefonları en çok da halk arasında 'şipşakçı' olarak tabir edilen hatıra fotoğrafçılarını etkiliyor. Şehrin turistik mekanlarında mesken tutan hatıra fotoğrafçıları, herkesin elinde gördükleri dijital makinelere, "Bizimkiler kadar güzel çekmiyorlar'' şeklinde sitem ediyor.

Dijital fotoğraf makinası, alışkanlıkları değiştirdi. Artık istediğiniz fotoğrafı beğenmezseniz siliyorsunuz. Bu yüzden de herkes deklanşöre korkmadan basıyor. Herkesin elinde dijital fotoğraf makinesi, korkmadan fotoğraf çekiyor. Artık anında çektiğiniz fotoğrafın kalitesini ekranda görebiliyorsunuz. Video kameralarda olduğu gibi televizyon ekranına bağlayarak fotoğraflarınızı izleyebiliyorsunuz. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmada Türkiye'de kişi başına düşen fotoğraf sayısı 4 adet. Avrupa'da bu oran 40 veya 50 adet civarına kadar yükseliyor. Yunanistan'da bu oran 16. Kameralı cep telefonları da bu oranın yükselmesine neden oluyor. Üstelik hafıza kartlarının kapasitesi sürekli artıyor. Artık yüzlerce fotoğraf parmak ucu kadar kartlara sığıyor. Dijital fotoğraflar depolama ihtiyacını artırdı. Artık harici sabit diskler dijital albümlerin yeni kutusu. 

Bursa'da şehrin merkezi ve turistik mekanlarında hatıra fotoğrafçılığı yapan Hasan Altınsöz (55), tam 32 yıldır 'şipşak' fotoğraf çekiyor. Ulu Cami önündeki Orhan Gazi Parkı'nda hatıra fotoğrafı çeken Hasan Altınsöz, dijital makinelerin artmasıyla işlerinin azaldığını söylüyor. Altınsöz; "Artık hemen hemen herkesin elinde dijital makine var, olmayan da da kameralı cep telefonları var. Durum böyle olunca, bizim işler tükenme noktasına geldi. Tam 32 yıldır Bursa'da hatıra fotoğrafı çekiyorum, ancak son 2 -3 yıldır işlerimiz hemen hemen bitme noktasına geldi. Zaten yabancı turistler gibi şehrimize gelen yerli turistler de, dijital makinelerle geliyorlar" dedi. Altınsöz, artık sadece şipşak vesikalık fotoğrafı çekildiğini söylüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.