Burun Spreyi Kullananlar Dikkat!
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Özcan, burunda genellikle basit nedenlere bağlı ve kolayca durdurulan kanamalarının oluştuğunu söyledi.
Bazı burun kanamalarının ise ciddiye alınması gerektiğini belirten Özcan, şöyle konuştu: "Enfeksiyon hastalıkları, pıhtılaşma bozuklukları, hipertansiyon, kanser gibi kötü huylu hastalıklar burunda kanamaya neden olabiliyor. Bunun yanı sıra bazı hastalarımızda basit bir burun karıştırması, ağır egzersizler, hafif soğuk algınlıkları ve alerjik durumlar burun travmalarında kanamayı beraberinde getirebiliyor. Onun için burun kanaması şikayetiyle gelen hastalarımızda burun kanamasının ne zaman başladığını ve ne sıklıkla kanadığını sorguluyoruz. Bu doğrultuda hastamızın burun kanamasının nasıl durdurulacağına karar veriyoruz."
Kanamaların burun ön tarafı ve arka tarafında meydana gelen kanamalar olmak üzere ikiye ayrıldığını ifade eden Özcan, burnun ön tarafından kaynaklanan kanamaların daha çok çocuklar ile gençlerde görüldüğünü ve basit yöntemlerle durdurulabildiğini kaydetti.
Başı hafif öne doğru eğip, burun kanatlarının basınçlı bir şekilde sıkılmasıyla duran kanamalara basit kanamalar olarak nitelendirildiğini belirten Özcan, "Alınan önlemlere rağmen burun kanaması durmuyorsa o zaman bir sağlık kurumuna başvurmak gerekir. Burun arka bölümünden olan kanamalar risk gurubunda bulunan kanamalardır. Bu tür kanamalarda tansiyon kontrolü gerekir ve KBB uzmanı tarafından tedavisi şarttır" diye konuştu.
Aşırı soğuk ve sıcak havalarda burnun nemlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özcan, "Burunda çok zengin bir damar ağı var. Bu damarların zedelenmesi sonucu kanama oluşur. Burun iç yapısının bozulması engellendiğinde burun kanamalarının önüne geçebiliriz" dedi.
Özcan, burun kanamalarını durdurmak için nemlendirici, burun açıcı ya da kanamayı önleyici sprey ve damlaların kullanılması gerektiğini belirterek, bu tarz ilaçların doktor tavsiyesiyle kullanılmasının hayati önem taşıdığına dikkati çekti.
Her ilaçta olduğu gibi bu tarz damla ve spreylerde de bilinçsiz ve sık kullanımın beklenmeyen sonuçlara neden olabileceğini dile getiren Özcan, "Burun açıcı, kanamayı engelleyici spreylerin uzun süreli kullanılmaması gerekiyor. Damla ve spreylerin kullanılması 3-5 günle sınırlandırılmalı. Daha uzun kullanımlarında sprey ve damlalar burun tıkanıklığı yaratan sıkıntılı bir durum ortaya çıkabiliyor" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Cengiz Özcan, bu tarz rahatsızlığı olanların doktorlarının önerilerini aksatmadan uymaları gerektiğini, toplumdaki yanlış bilinen bilgilere rağbet gösterilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.