Fazıl'ı "Say"dık, solda sıfır çıktı!

Fazıl'ı "Say"dık, solda sıfır çıktı!
TYB Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan: Fazıl'ı "Say"dık, solda sıfır çıktı!

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan, piyanist Fazıl Say'ın büyük şairimiz Yunus Emre ile ilgili sözleri üzerine şu açıklamayı yaptı: 

"Fazıl Efendi piyanistmiş. Türkiye'ye pek yolu düşmezmiş. Buna rağmen iç siyaset malzemesi olacak laflar edermiş. Bir kaç ay önce böyle sözleri gündemi işgal etmişti. Türkiye'den ayrılıp bir daha dönmeyeceğini söylemişmiş. Meğer zaten Türkiye'de değilmiş! Onun fizikî olarak, bedenen Türkiye'de olmadığı bir yana, manevî olarak da, hissiyat olarak da Türkiye'de olmadığı anlaşılıyor. Sadece bu anlaşılmıyor. Şimdi bu adamın Türkçe bilmediği de anlaşıldı. Bunun ölçüsü ne? Türkçenin gelmiş geçmiş en büyük şairinden biri, belki de birincisi olan Yunus Emre'nin dilini anlamıyormuş. Yunus Emre'yi anlamayan kesinlikle Türkçe bilmiyor demektir. 

Yunus Emre, yüzyıllar ötesinden söylüyor: 

İlim ilim bilmektir

İlim kendin bilmektir

Sen kendini bilmezsin

Bu nice okumaktır!

Önce kendini bileceksin! Dilimizi bilmeyen, kültürümüze yabancı olan bir zatı "say"mak zorunda değiliz. Yine de "say" deniliyorsa, cevabımız şudur: "Say"dık, solda sıfır çıktı!"

Dilimizi anlamayan, müziğimizi bilmeyen, kültürümüzden kopmuş, halkına yabancılaşmış bir kimsenin Türkiye üzerine ahkâm kesmeye hakkı yoktur. Bu sene Yahya Kemal yılı. Yahya Kemal yıllarca önce söylemişti: 

Çok insan anlıyamaz eski mûsıkîmizden

Ve ondan anlamayan bir şey anlamaz bizden!

Piyanist Fazıl Say bu gerçeği bir daha doğruladı

 

iLGİLi HABER:     Herkes Yunus'u anladı, bir o anlamadı!

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.