Necdet Konak ödülü

Necdet Konak ödülü
Rahmetli karikatürist Necdet Konak anısına düzenlenen Gümüş Çizgi ödülleri bugün sahiplerini bulacak.

Vefatından bir yıl sonra sevenleri tarafından başlatılan ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek programda karikatür dalı ödülü ünlü karikatürist Vehip Sinan'a, grafik-tasarım ödülü ise Yıldız Metan'a verilecek.
Bu akşam saat 18:00'da Kızılay İnkılap 2 Sokaktaki Harb-İş Sendikası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek ödül törenine Konak'ın ailesi ve sevenleri katılacaklar.

İlk Necdet Konak Gümüş çizgi ödülü karikatür dalında Vakit Gazetesi'nden Kemal Güler'e, grafik-tasarım alanında Mehmet Fidancı'ya verilmiş, geçen yılki ödülleri ise karikatür dalında Dağıstan Çetinkaya , grafik-tasarım dalında İlhami Atmaca kazanmıştı.

Necdet Konak kimdir?
23 Aralık 1957'de Amasya'nın Taşova ilçesinde doğan Konak, küçük yaşlarda karikatür çizmeye başladı. İlk ve ortaöğreniminin ardından Ankara Ticaret ve Turizm Yüksekokulu'ndan mezun olan Konak, sırasıyla Başbakanlık özel Kalem Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu'nda görev aldı.

2004 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Müşaviri olan Konak, vefatına kadar bu görevini sürdürdü. Konak, son 10 yıl Bosna Hersek ile ilgili yaptığı faaliyetlerle de dikkat çekti. Yardım çalışmaları, kültürel etkinlikler, karikatür çalışmalarıyla Bosnalı Müslümanların haklı davalarına uluslararası düzeyde destek verdi. Bosna konusunda gerçekleştirilen konferans, panel ve seminerlerde hem katılımcı hem de organizatör olarak yer aldı.

Bosna Hersek'in efsanevi lideri Aliya İzzetbegoviç'in hayatını anlatan ve yayınlandığında tüm dünyanın dikkatlerini çeken Aliya belgeselinin metin yazarlığını yaptı. Aliya İzzetbegoviç ve Cahar Dudayev çizgi romanlarını çizdi.

Kasım 2003'te Aliya İzzetbegoviç'in cenazesine katıldıktan bir hafta sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Konak, meslek hayatı boyunca birçok kurum ve kuruluştan da çeşitli ödüller aldı.
Bazı dergilerin kuruluşunu gerçekleştiren Konak, pek çok dergi ve gazetede karikatür çizdi. Dinazor, Anadolu Gençlik Dergisi, Yörünge, Genç İstikbal, Mavikuş ve Filit bu yayınlardan bazıları.
Konak, uzun yıllar Millî Gazete'nin birinci sayfasında ülke ve dünya gündemini kendi penceresinden değerlendiren karikatürleri çizdi. Necdet Konak 19 Temmuz 2004 tarihinde Hakk'ın rahmetine kavuştu.

(Rıfat Yörük - habervaktim)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.