Uzun Süre Tempolu Çalışmak Ayaklara Zarar

Uzun Süre Tempolu Çalışmak Ayaklara Zarar
Dr. Hicran Ercan, uzun çalışma saatlerinin yarattığı olumsuz etkilere karşı ayaklara nasıl bakım yapılabileceğini anlattı.

Hareketsiz ve sürekli oturarak çalışmak kadar uzun saatler ayakta kalmak da sağlığı olumsuz yönde etkiliyor. Yapılan çalışmalara göre uzun süre ayakta çalışmak, ayak sağlığında problemlere yol açabiliyor. Özellikle hostes, stand/karşılama hostesi, satış danışmanı ve kuaför gibi meslek gruplarında çalışan kişilerde uzun süre ayakta kalma sonucu ayak sağlıklarında rahatsızlıklar oluşabiliyor. Peki bu kişiler ayaklarına ne tür bakımlar yaparak bu sorunlardan kurtulabilir? İşte yanıtı

Uzun süre ayakta sabit ve hareketsiz durmak, uzun çalışma saatlerinden kaynaklı rahatsızlıklara yol açabiliyor. Çalışma şartlarına ve yapılan işe göre bazı hastalıklar daha sık görülüyor. Bu yoğun çalışma temposundan en çok etkilenen ise ayaklar oluyor. Hostes, satış danışmanı, kuaför gibi meslek gruplarında çalışan kişilerin ayaklarında hem dermatolojik hem de ortopedik sorunlar meydana gelebiliyor.

UZUN SÜRE SABİT ÇALIŞMAK BACAKTA ŞİŞME YAPABİLİR
6-8 saat sabit ayakta durmak ayak ve bacakta şişme yaratabilir Günde ortalama 6 ile 8 saat sabit olarak ayakta durmak, ayakların ve bacakların alt bölgelerinde yorgunluğa neden olur. Bedende hareket azaldıkça kan sirkulasyonunda azalma yaşanır. Bu sebeple vücut tepki göstererek bacakta ve ayakta şişmeler görülebilir.

YETERLİ DİNLENEMEME VARİS PROBLEMLERİNE YOL AÇABİLİR
Uzun süre ayakta çalışan kişilerin belli aralıklarla oturarak dinlenmeleri gerekir. Özellikle 10 saat ve üzeri ayakta sabit olarak çalışan kişilerde, yeterli dinlenememeden kaynaklı tüm vücudun yükü ayak ve bacaklara baskı yapar. Bu durumda ayak tabanında şişme, karıncalanma hissi ve su toplama görülebilir. Yeterli dinlenme süresi sağlanamazsa ilerleyen safhalarda bu kişilerin bacaklarında varis problemleri ortaya çıkabilir. Bu problemlere karşı varis çorabı kullanmak da bacaklarda dinlendirici etki sağlayabilir. Varis çorapları varisi tamamıyla tedavi etmez ancak bacakların yorulmasını ve yeni varis oluşumlarını engellemede yardımcı olur.

Topuk dikeni de görülebilir

Gün içinde sürekli ayakta kalma sonucu ayaklarda topuk dikeni de oluşabilir. Topuğun taban kısmı özel bir yağ dokusu ile kaplıdır ve vücut yükünü taşımak için bölümler halinde dizilidir. Zamanla bu yağ dokusu aşınarak, yük taşıma özelliğini kaybedebilir ve ağrılar oluşabilir. Ayrıca kösele tabanlı ayakkabı giymek de topuk dikenine yol açabilir. Bu sebeple yumuşak tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir. Sabahları ayak tabanını esnetecek egzersizler yapılabilir. Eğer mümkünse gün içinde bu egzersizler birkaç kez tekrarlanmalıdır. Ayrıca ağrıyan bölgeyi her gün 1-2 dakika ovalayarak masaj yapmak da ağrıları dindirebilir.

10 saat ve üzeri çalışanlar ayakkabı seçimine dikkat

10 saat ve daha fazla ayakta çalışanların uyması gereken en önemli madde uygun bir ayakkabı seçimidir. Uzun saatler ayakta çalışılacağından görsellikten çok ayak sağlığının düşünülmesi gerekir. Çalışma saatlerinin sonunda ayaklarda şişme olacağından, giyilecek ayakkabının normalden ½ veya 1 numara daha büyük olmasına özen gösterilmelidir. Ayakkabı alırken ayağı sıkmayan, öne doğru ucu sivri olmayan ortopedik ve rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Her iki ayakta da denenmeli ve mümkünse mağazada bir süre yürünmelidir. Ayaklar arasında bazen numara farkı olabilir, bu gibi durumlarda büyük olan ayak numarasına göre ayakkabı almak daha sağlıklı olacaktır.

Mevsime göre ayakkabI

Kış aylarında bot ya da çizme alırken ortopedik modeller tercih edilmelidir. Ayakkabı tabanının elastik olması çok daha rahatlık sağlar. Ayak kokusunu engelleyen özellikte çizme ve botlar da vardır. Yazlık ayakkabı seçiminde ise en önemli nokta ayağın hava alabilmesidir. Bu sebeple hava alabilen ortopedik ayakkabılar giyilmelidir. Babet benzeri bir ayakkabı alınacaksa deri ve yün tarzı olmamasına dikkat edilmelidir. İçeriği plastik olan ayakkabılar, ayakta terlemelere yol açarak, mikropları açığa çıkarır. Eğer çalışan kişinin işi gereği topuklu ayakkabı giymesi gerekiyor ise, topuğun 5 cm’den yüksek olmaması gerekir.

Silikon tabanlık ağrıları azaltmada yardımcı olabilir

Tüm gün ayakta çalışan kişilerin silikon tabanlık kullanması da yüzeye daha yumuşak basmalarına ve ayak tabanındaki ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Silikon tabanlıklar ayak anatomisine uygun olarak üretildikleri için ayakta uzun süre duran kişilerde ayak tabanındaki uyumu arttırır. Kişinin kemikli olan bölgelerini de korurlar.

Topuk çatlakları için nemlendirici

Gece yatmadan önce nemlendirici sürülerek çorap giyilmesi de ayakları yumuşak tutar ve topukta oluşan çatlamaları azaltır. Eğer topuk çatlakları ve ayaklardaki çatlaklar çok derinse hasta enfeksiyon kapabilir bu da tedavi sürecini uzatabilir. Bu gibi durumlarda uzman bir hekim tarafından durumun değerlendirilmesi gerekir. Özellikle diyabet, egzama, sedef ya da nasırı olan hastalar her yıkamadan sonra ayaklarına nemlendirici sürmelidir.

Ortalama 12 saat çalışanların kabusu; nasır

12 saate yakın ayakta çalışan kişilerde görülen diğer bir sorun da nasırdır. Rahat olmayan ayakkabı seçimi, yorucu çalışma saatleri ve sabit duruş nasıra zemin hazırlar. Ayakkabının içinde sıkışan parmak aralarında görülebildiği gibi ayak tabanında da oluşabilir. Nasırlar genellikle cildin yük binen bölgesini basınç ya da sürtünme sonucu yaralanmaktan koruması sonucu oluşur. Sürekli aynı yer baskı veya sürtünmeye maruz kalıyorsa, cilt kendini korumak için sertleşir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.