Türkçe hoyrat saldırı ile yüz yüze

Türkçe hoyrat saldırı ile yüz yüze
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Üzülerek ifade etmek istiyorum ki, dilimiz bugün hoyrat bir saldırıyla yüz yüzedir" dedi.

Erdoğan, 6. Uluslararası Türk Dil Kurultayı'nın açılışında yaptığı konuşmaya, bugün İstanbul'da toprağa verilecek Fazıl Hüsnü Dağlarca'yı anarak başladı. 

Başbakan Erdoğan, geçen hafta Frankfurt Kitap Fuarı'nda 800 yazar, sanatçı ve yayıncıyla temsil edilen Türkiye'nin bu muazzam birikim sayesinde her geçen gün kültürünü, dilini dünyaya tanıttığını vurguladı. 

Türkiye hızla dünyaya açılırken, Türkiye Türkçesi'nin de dünyaya büyük bir hızla açıldığını ifade eden Erdoğan, Türkiye'ye kardeş ve komşu ülkeler başta olmak üzere artık dünyanın her ülkesinde, bölgesinde Türkçe'nin konuşulan, yeni eğitim programlarına alınan, kursları açılan bir dil haline geldiğini ifade etti. "Medeniyet iddiamıza uygun olarak Türkçe'nin bir dünya dili haline gelmesi, ekonomik ve sosyal gelişmemizin en büyük ispatı olmaktadır" diye konuştu. 

Erdoğan, bugün Türk Dil Kurumu'nu kuran Mustafa Kemal Atatürk'ün "Nutuk" adlı eserini ya da İstiklal Marşı'nı yazan Mehmet Akif'in "Safahat" adlı eserini anlamakta bile güçlük çeken nesillerin, medeniyet iddiasındaki herkesi düşünceye sevk etmek zorunda olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: 

"1988 yılından bu yana geleneksel hale gelen Türk Dil Kurultayı'nın saygıdeğer üyelerinden, bilim adamlarımızdan ricam, medeniyet iddiamızın içini doldurmaya daha çok çaba sarf etmemizdir. Zira üzülerek ifade etmek istiyorum ki; dilimiz bugün hoyrat bir saldırıyla yüz yüzedir. Özellikle medya ve sanal alemin kontrolsüzlüğü dilimiz Türkçe'nin ve diğer dillerin geleceği adına kaygı vericidir. Gençlerimizin kaç kelimeyle, kaç kavramla konuştuğu, kendilerini sözlü ve yazılı olarak ne kadar ifade edebildikleri büyük önem taşıyor aslında. 

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki kurumlarımız hiç şüphesiz çok değerli çalışmalar yapıyorlar ancak bu çalışmaların gerçek hayata yansıması da çok önem kazanmıştır. Kurumlararası işbirliğinin önem arzettiğini düşünüyor, bütün kurumlarımızı bu konuda azami özen göstermeye davet ediyorum." 

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından 617 bin kelimelik sanal Büyük Türkçe Sözlüğü internette kullanıma açtı.AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.