Fazıl Hüsnü Dağlarca son yolculuğuna uğurlandı

Fazıl Hüsnü Dağlarca son yolculuğuna uğurlandı
Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle geçtiğimiz çarşamba günü hayatını kaybeden Türk Edebiyatı'nın önemli şairlerinden Fazıl Hüsnü Dağlarca, düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Eski Genel Kurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın da katıldığı cenaze namazında Dağlarca'nın Türkçe'ye yaptığı katkılar anlatıldı. 

Fazıl Hüsnü Dağlarca için ilk önce Kadıköy'deki Süreyya Operası'nda anma töreni düzenlendi. Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Genel Kurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in yanı sıra, edebiyat dünyasında çok sayıda yazar katıldı. Ailesinden ise Adana'dan gelen yeğeni Yalçın Yüreyir ile 8 yıllık bakıcısı Gönül Dokgöz'de hazır bulundu. Anma töreninden sonra, Dağlarca'nın Türk Bayrağı'na sarılı tabutu, cenaze namazının kılınacağı Söğütlüçeşme Camii'ne götürüldü. Dağlarca'nın buradaki cenazesine, Yaşar Kemal, Yalçın Küçük, Erol Evgin, Özdemir İnce, Eşber Yağmur Dereli gibi edebiyat ve sanat dünyasından birçok sima katıldı. 

Anma töreninden sonra cenaze namazına da katılan Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt gazetecilerin soruları üzerine, "Dağlarca'yı askeri okulda komutanken tanıdım. Özellikle Türkçemize, Türk edebiyatına büyük katkıları oldu. Hayatı boyunca Türkçemize saygılı olmaya çalışmıştır. Çok büyük bir şairdi kimseyi taklit etmemiştir. Dağlarca, dağlarcayı yaratmıştır. O bakımdan da aynı zamanda eski askerdir. 1935 yılında teğmen olmuş Kuleli Askeri Lisesi mezunudur. Ama yüzbaşılıktan, edebiyat yönü ağırlık bastığı için askerlikten ayrılmıştır. İyi ki de ayrılmıştır. Çok şey söylemiş, ama şuanda söyleyeceğimiz tek bir şey var, Türk milletine ailesine baş sağlığı diliyorum. Kendisi fiziki olarak bu dünyadan göçtü. Eserleriyle Türk milleti onu hep yaşatacaktır.

Cenaze namazı öncesi açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise konuşmasında, Dağlarca'nın Türk diline yaptığı katkılardan bahsederek. Sıradan bir cenaze törenine gelmediklerini, Fazıl Hoca'nın Türk diline verdiği katkılardan dolayı bura olduklarını dedi. "Türkçenin yaşaması ve gelişmesi için büyük emekler sarf etti" dedi. Dağlarca'yı küçükken tanıdığını, son günlerinde de ziyaret ettiğini belirten Ertuğrul Günay, Dağlarca'nın kitap fuarının yapıldığı gün öldü, Antalya Film Festivali'nin yapıldığı günde de defnedildiğine dikkat çekti. Günay,"Dağlarca, 60- 70 yılı şiirle geçen yaşamış bir destan şairiydi. Ayrıca büyük bir toplumcu şairdi. Aşk şairiydi, Genç şairlere Türkçeye sahip çıktıkça Dağlarca aramızda dağlarca yaşayacaktır" dedi. 

Dağlarca'nın musalla taşındaki tabutuna sarılarak uzun süre ağlayan Bakıcısı Gönül Dokgöz ise Dağlarca'nın son günlerini, "Her günümüz birlikte geçti. Beni kızı olarak görüyordu. 'Kızım' diye hitap ediyordu. Son nefesini verdiğinde de yanındaydım. Ölmeden 1 gün önce elimi tuttu ve "Ben öldüm mü" diye sordu. Ben de 'yok yaşıyorsunuz daha çok yaşayacaksınız' deyince elimi bıraktı. Çok iyi bir insandı" şeklinde anlattı. 

Yaşar Kemal ise "Türkiye'nin iki büyük yazarı var, biri Nazım Hikmet, diğeri Dağlarca idi. Dağlarca, şiirde kendi alanında tekti. Divan edebiyatında da çok iyi idi. Gelmiş geçmiş en önemli şairlerimdeydi. O her şeyi söylemiş, ben ne söylesem boştur" dedi. 

Cenaze namazı sırasında Nurhan Ertok isimli bir seveni Dağlarca'nın tabutunun başında şiir okudu. Ertok, şiirlerine kendisinin yazdırdığını, son kitabını da kendisine hitaben bir kitap çıkaracağını belirtti.

Cenazeye katılan bazı öğrenciler ise Dağlarca'nın tabutunun yanına gelerek dua etti. Cenazeye, Ergenekon davasında yargılanan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de çelenk gönderdiği dikkat çekti. Cenaze daha sonra omuzlara alınarak araca götürüldü. Dağlarca'nın cenazesi Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verlidi. Öte yandan Eski Genel Kurmay Başkanı Orgenaral Yaşar Büyükanıt, cenaze namazından sonra tartışmalara konu olan zırhlı aracına binerek ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.