Kıymetini bilmiyoruz

Kıymetini bilmiyoruz
Yabancılar Mesnevi'yi bizden çok okuyor.

Uludağ üniversitesi (Uü)İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bilal Kemikli, yabancıların Mesnevi'yi Türklerden daha çok okuduğunu belirterek, Mevlana'nın felsefesinden yeterince yaralanılamadığını kaydetti.

Bursa'da, Nilüfer Müfütülüğü tarafından Hazreti Mevlana 'nın 800. doğum yılı münasebetiyle "Mevlana çağrısı" konulu konferans düzenlendi. Konferansa katılan Doç. Dr. Bilal Kemikli, Mevlana hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kuran-ı Kerim okunmasıyla başladı. Nilüfer Müftüsü Faruk Arvas, Hz. Mevlana hakkında bilgiler verdi.

Hz. Mevlana'nın sadece bir şair, bir hümanist olmadığına işaret eden Arvas, "Hz. Mevlana tam anlamıyla bir ilim ve din adamıydı. Bu nedenle Mevlana, aynı zamanda bir dini rehberdi. Bu nedenle onun yaşamına bakarak kendimize bir yol çizmeliyiz. çünkü Mevlana'da bütün enbiya ve evliyalardan örnek özellikte ahlak ve birikim bulunmaktadır." dedi.

Ardından konferansa konuşmacı olarak katılan Uü İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bilal Kemikli, mevlana felsefesi hakkında bilgiler verdi.

Mevlana'nın iyi anlaşılması gerektiğini altını çizen Doç. Dr. Kemikli, "Hazreti Mevlana'nın 'Ne olursan ol yine gel' sözü her zaman yanlış anlaşıldı. İnsan bir yere giderken oranın özelliklerine ve gereçlerine göre giyinerek gider. Bu söz, mecusi kalarak, puta taparak gel demek değildir. Müslüman ol, sonra gel demektir. Bunu yanlış anlamamak lazımdır" şeklinde konuştu. Mevsnevi'nin kaynağını Kur'an ve hadis olduğunun altını çizen Doç. Dr. Bilal Kemikli, Mevlana'nın yanlış değerlendirmelere maruz kaldığından yakınarak, "Ama malesef Mevlana'yı da Yunus Emre gibi tüketmekteyiz. İş bilende konuşup Mevlana hakkında yorum yapıyor bilmeyen de. Bir insanı olur olmaz yerde ve durumda çok konuşmakta, hiç konuşmamak gibi tüketmektir. Ayrıca bir çok sanatçıda Mevlana'yı kullanmakta. Sanatçılarda Mevlana'dan yararlanabilir ancak, Mevlana'nın büyüklüğüne göre davranmak zorundadır." diye konuştu.

Osmanlı Devleti'nin de Mesnevi okuyarak büyüyüp geliştiğini vurgulayan Doç. Dr. Bilal Kemikli, Osmanlı Devleti'nin de Mevlana'nın Mesnevi eserini okuyarak Mevlana'nın felsefesi ile Viyana kapılarına kadar dayandığını belirterek yabancıların Mesneviyi Türklerden daha fazla okuduğunu ifade etti.

Konferans, Nilüfer Müftüsü Faruk Arvas'ın Doç. Dr. Bilal Kemikli'ye plaket vermesiyle sona erdi.

Konferansa Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Nülifer İlçe Müftüsü Faruk Arvas, AK Parti Nilüfer İlçe Başkanı Metin Düvencioğlu, müftülük daire amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.