Yüzlerce Kişi Kobani'ye Geçti!

Yüzlerce Kişi Kobani'ye Geçti!
PKK’nın Suriye kolu PYD ile IŞİD arasındaki çatışma sınırın sıfır noktasında yoğunlaştı. Havan atışları sınır hattındaki köylerde çıplak gözle gözlenebiliyor.

Suriye'nin Halep kentine bağlı Kobani ilçesini ele geçirmek isteyen IŞİD militanları ile YPG güçleri Türkiye sınırında çatışıyor. Şiddetli çatışmalar sırasında sık sık meydana gelen patlamalar Türkiye tarafında tedirginliğe yol açarken, Suriyeliler’in evlerini terk ederek Türkiye'ye kaçışı da devam ediyor.

IŞİD İLERLİYOR

Birkaç gündür aralıklarla çatışmaların olduğu sınır hattında dün sabah saatlerinden itibaren çatışmanın şiddeti arttı. Tansiyonun yükseldiği sınır hattında güvenlik önlemleri artırılırken, önceki günlerde Kobani'nin Siftek Köyü'nde bulunan IŞİD militanları yaklaşık 1 kilometre ilerleyerek Zorova Köyü'ne ulaştı.

Suruç'un Karaca Mahallesi'nin hemen karşısında yer alan Zorova Köyü'nde YPG ve IŞİD arasında çatışmalar yoğunlaşırken, sık sık duyulan patlama ve silah sesleri hem Türkler’i hem de sınırı aşan Suriyeliler’i tedirgin etti. Bu arada Karaca Mahallesi'nin yüksek noktalarına çıkan onlarca kişi de şiddetli çatışmaları meraklı gözlerle izlemeyi sürdürdü.

500 KİŞİ SINIRI GEÇTİ

Çatışmalar sırasında zaman zaman Türkiye sınırına 100-150 metre mesafede ateşlenen havanların yükselen dumanları heyecana yol açtı. Bu arada IŞİD tehdidinden kaçan bazı Suriyeliler’in ise sınır tellerinin bulunduğu bölgede tedirgin şekilde beklediği görüldü.

İstanbul Kadıköy'den 35 otobüslük konvoyla Suruç'a gelen 2 bin kişilik HDP heyetinden 500'ü, IŞİD’e karşı savaşmak için sınır hattından Kobani’ye geçti.

İÇERİ ALINMADILAR

Telleri aşan HDP’liler Kobani’de alkışlarla karşılandı. Sınırda ise geçişin ardından güvenlik önlemi alındı. 1 saat sonra bazıları dönmek istedi. Ancak tel örgüleri yıktıkları yere dönenler güvenlik güçleri tarafından içeri alınmadı. HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da içinde bulunduğu heyet ise sınır köylerine doğru hareket etti.

GEÇİŞLER DEVAM EDİYOR

Geçen hafta ilk olarak 11 ayrı noktadan Türkiye'ye giriş yapan Suriyeliler, 3 gündür kaçışların azalmasıyla birlikte sadece Yumurtalık bölgesinden Türkiye'ye geçiş yapıyor.

ABD’DEN ALTINCI SALDIRI

ABD ön­cü­lü­ğün­de­ki koa­lis­yon güç­le­ri, Su­ri­ye'nin çe­şit­li kent­le­ri­ne ha­va sal­dı­rı­la­rı dü­zen­le­me­ye de­vam edi­yor. Su­ri­ye Ge­nel Dev­rim Kon­se­yi'nden ya­pı­lan ya­zı­lı açık­la­ma­da, Deyr ez-Zor kır­sa­lın­da bu­lu­nan  El-Me­ya­din'e 4 ha­va sal­dı­rı­sı dü­zen­len­di­ği, Rak­ka ken­tin­de de koa­lis­yo­na ait uçak­la­rın uçuş yap­tı­ğı be­lir­til­di. Eş-Şe­da­di ken­tin­de­ki pet­rol sa­ha­sı­nın da he­def alın­dı­ğı­ ifa­de edildi.

HAVAN MERMİSİ HUDUDA DÜŞTÜ

Ge­nel­kur­may, Su­ri­ye'de de­vam eden ça­tış­ma­lar­dan sek­ti­ği de­ğer­len­di­ri­len bir adet ha­van mer­mi­si­nin, Şan­lı­ur­fa Ka­ra Kuv­vet­le­ri 3. Hu­dut Ala­yı Ka­ra­ca Hu­dut Ka­ra­kol Ko­mu­tan­lı­ğı so­rum­lu­luk sa­ha­sı­na düş­tü­ğü­nü bil­dir­di.

DÖNENLERE iZiN YOK

Sınırdan geçen ve Kobani’ye gittikten yaklaşık 1 saat sonra Türkiye’ye gelmek için tellerin bulunduğu alana gelenlere güvenlik güçlerince izin verilmedi.

HASTANE BAHÇESİNDE YPG’LİLERE TEDAVİ ÇADIRI

IŞİD'in ele geçirmek için saldırdığı Kobani'de savaşan PYD'nin silahlı kanadı YPG milislerinin üyeleri tedavi için Suruç Devlet Hastanesi’ne getiriliyor. Ambulanslar sürekli sınır bölgesinden kol bacak ve sırt bölgelerinde vurulan kişileri hastaneye taşıyor. Suriyeli yaralılar burada tedavi ediliyor. Suruç Devlet Hastanesi'nin yatak kapasitesi gelen yaralılara yetmeyince hastane bahçesine iki çadır kuruldu.

Önceki gece çatışmaların yoğunlaşması yüzünden gelen yaralı sayısının artığını söyleyen sağlık çalışanı, "Dün geceden beri 25 kişi getirildi. Yaralıların çoğu bacak ve sırtlarından kurşunla vurulmuştu. Onların bir kısmı burada ameliyata alınıyor. Bazıları ise çevre hastanelere nakil yapılıyor" şeklinde konuştu.

HASTALARA YETİŞEMİYORUZ

Devlet hastanesindeki  yoğunluk nedeniyle hafif şikayetli hastalar Aile Sağlığı Merkezi’ne yönlendiriliyor. Günde yüzlerce hastanın geldiği aile sağlığı merkezi çalışanı şu bilgileri veriyor:

"Suruç'ta 5 bölgeye bakıyoruz. Bize gelenlerin hepsi Kobanili. Her gün yüzlerce hasta geliyor. Aşı yapıp gönderiyoruz. Fazla bir imkanımız yok. Tam olarak tedavi etmemiz mümkün değil. Hastalıklar ilerlemesin diye müdahale ediyoruz. Yettiği kadar yardımcı olacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum