İşte 'Terleyen' Cumhurbaşkanı ve Başbakan
Akşam'ın haberine göre köşk seçimleri sonrasında güçlendirilen 'çok boyutlu diplomasi' politikası etkisini gösterdi. Türkiye, son bir ayda birbirinden önemli konuklar ağırladı. 5 kıtaya yapılan ziyaretlerse adeta baş döndürdü.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun iki koldan yürüttüğü seferler sadece siyasi ve diplomatik değil ekonomik açıdan da etkisini hissettirdi. Papa'nın tarihi ziyareti ve İslam ülkelerinin İstanbul zirvesi, dünyanın dikkatini Türkiye'ye çevirdi. Bugün ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ankara'ya geliyor. Hükümet yetkilileri, Erdoğan'ın 'terleyen Cumhurbaşkanı ve Başbakan' söyleminin hayata geçirildiğini vurgularken, "Tempo yurtiçinde de yurtdışında da sürecek" mesajı verdi. İşte öne çıkan diplomatik temaslar:
Zirveden zirveye
Erdoğan, Köşk'e çıktıktan sonra ilk zirveyi Galler'de yaptı. 4-5 Eylül'de NATO Devlet ve Hükümet Başkanlarıyla bir araya geldi. 21-25 Eylül'de BM için gittiği ABD'de üst düzey görüşmeler yaptı.
Afrika'yla ortaklık
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 19-20 Kasım'daki Cezayir ziyaretinin ardından gittiği Ekvator Ginesi'nde Afrika açılımı yeni bir boyut kazandı. 'Kara Kıta'da ortak stratejisi için ilk adım atıldı.
Asya perspektifi
Önce Afganistan sonra Türkmenistan... Erdoğan, göreve başlar başlamaz da KKTC'ye, ardından Azerbaycan'a gitmişti. Katar da ziyaret duraklarından biri oldu.
G20'nin yeni lideri
Başbakan Davutoğlu'nun 15-16 Kasım'da gittiği Avustralya'da G-20 Zirvesi yapıldı. Davutoğlu, resmen G-20 Dönem Başkanlığı'nın Türkiye'ye verildiği toplantılarda Türkiye'nin duruşunu anlattı.
Uzakdoğu'ya temas
Davutoğlu'nun, Avustralya dönüşü uğradığı Filipinler'le Uzakdoğu adımlarına bir yenisi eklendi. Ziyaret, ticari ilişkilerin kurulması bakımından da önem taşıdı.
Kıbrıs için adım
Davutoğlu, 5-6 Aralık'ta Yunanistan'a gidecek. Ortak kabine toplantısıyla hem ikili ilişkiler yeni boyut kazanacak hem de Kıbrıs konusunda yeni süreç başlatılacak.
Irak'la beyaz sayfa
Başbakan'ın, Irak ziyareti yeni bir dönem başlattı. Bağdat, Erbil ve Duhok'taki temas trafiği, hem buzları eritti hem farklı sektörlerde işbirliği kapısı açtı.
AB sürecine taze nefes
Cumhurbaşkanı'nın 31 Ekim'de gerçekleştirdiği Fransa ziyareti, tıkandı denen AB ile ilişkilerin tazelenmesi bakımından önemli bir dönemeç oldu. Baltık ülkerine yapılan çıkarmada da destek arandı
Adeta beyin fırtınası
Yurtdışı ziyaretleri kadar, gelen konuklar da izlenen stratejinin pekişmesini beraberinde getirdi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in bu ay gerçekletirdiği ziyaret, başta Suriye konusu olmak üzere bölgesel ve uluslararası meselelerin masaya yatırıldığı bir beyin fırtınasına dönüştü. Papa Francis'in dün sona eren üç günlük ziyareti de dünyanın gözünü Türkiye'ye odakladı. İslamofobi başta olmak üzere dinler arası diyalog bakımından önem taşıyan ziyaretle, yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ilk yabancı konuk ağırlanmış oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.