Bizans'ın 300-1453 yılları sergileniyor
Geçtiğimiz yıllarda Türklerin bin yıllık tarihine ışık tutan eserleri Londra'da sergileyen Kraliyet Sanat Akademisi, bu kez Bizans'ın 300 ila 1453 yılları arasındaki dönemi yansıtan tarihi eserleri halkın ziyaretine açtı.
Yaklaşık 300 tarihi eserin bulunduğu sergide, Türkiye'den gelen herhangi bir tarihi eser yer almıyor. Buna karşın sergide başta Yunanistan olmak üzere Bizans dönemine ait Mısır, Ukrayna, Rusya ve Amerika gibi birçok ülkeden gelen çok sayıda eser bulunuyor. Eserlerin bir bölümünün ise ilk kez halka açık bir platformda sergilendiği belirtildi.
Atina merkezli Benaki Müzesi işbirliği ile sergiyi organize eden Kraliyet Sanat Akademisi, serginin İngiltere'de son 50 yılda kendi alanında düzenlenmiş en kapsamla sergi olduğunu bildirdi.
Sergide yer alan eserler sırasıyla Bizans İmparatorluğu'nun doğuşu, yükselişi, imparatorluk döneminde ortaya çıkan 'putkıran' tehlikesi ve sonrasında Hristiyan figürlerinin yasaklanması, imparatorluğun Orta Çağ'daki dönemi ve Bizanslılar ile Rönesansın başlangıcını anlatan dönemi yansıtıyor.
Serginin önemini anlatan Courtauld Enstitüsü Profesörü Robin Corcmack, sergi için Rusya dahil bir çok ülkeden eser bulunduğunu söyledi.
Eserlerin toplam kaç ülkeden geldiğini bilmediği ancak toplamda 300'e yakın eserin sergilendiğini anlatan Corcmack, bazı eserlerin ise yakın zamanda bulunduğunu ve ilk kez sergilendiğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.