Osmalıca'ya Atatürk'lü Açıklama
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Sanki Osmanlıca deyince Çinceden, Eskimo lisanından bahsediyoruz zannediyor birileri. Osmanlıca, Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim aldığı dildir" dedi.
Üsküdar Belediyesi‘nin ilçe sınırları içerisinde eğitim gören gençlere yönelik; okuyan, düşünen, üreten, gelecek ufkuna sahip öncü bir nesil yetiştirmek hedefi doğrultusunda geliştirdiği ’Üsküdar Gençlik Akademisi’ açılışı gerçekleştirildi.
Üsküdar Belediye başkanı Hilmi Türkmen’in ev sahipliği yaptığı törene Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile kent protokolünün yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış alanına gelen Numan Kurtulmuş Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan mehter takımıyla karşılandı.
“ESKİ TÜRKİYE’DE DEVLET BAŞKA MİLLET BAŞKA TELDEN ÇALARDI”
Açılış töreninde konuşan Kurtulmuş, Türkiye’de son 12 yıl içerisinde yapılan en değerli hizmetin zihniyet değişimi olduğunu savundu. Kurtulmuş, konuşmasında “Eski Türkiye’de devlet başka millet başka telden çalardı. Üniversite yıllarımı hatırlıyorum. Başörtüsü yüzünden üniversite kapılarında ağlayarak bekleyen genç kızlarımızı hatırlıyorum” dedi.
“BİZİM İÇİN OSMANLI DA, SELÇUKLU DA TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN PARÇASIDIR”
Eski Türkiye vurgusu yapan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Türkiye 1920’den, 1923’ten itibaren kurulmuş, bu aziz millet 1923’ten itibaren varmış gibi düşünen bir devlet zihniyeti vardı. 10 yılda 15 milyon genç yarattık her yaşta diyen bir anlayış vardı. Öncesi yoktu sanki. Osmanlı, Selçuklu yoktu sanki. Onlardan bahsetmek gericilik olarak terakki edilirdi. Bizim için Türkiye Cumhuriyet, neyse Osmanlı da Selçuklu da odur. Ama çok şükür artık Türkiye’de Osmanlı’yı da Selçuklu’yu da bu milletin tarihi kökleri olarak gören bir anlayış Türkiye’yi yönetiyor“ diye konuştu.
“OSMANLICA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN EĞİTİM ALDIĞI DİLDİR”
Osmanlıca eğitim konusundaki tartışmalara da değinen Kurtulmuş, "Sanki Osmanlıca deyince Çinceden Eskimo lisanından bahsediyoruz zannediyor birileri. Osmanlıca dediğiniz zaman sanki hiç bize ait olmayan kültürden, hiç bize ait olmayan bir dilden bahsediyoruz sanıyorlar. Osmanlıca Yunus Emre’nin, Namık Kemal’in, Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim aldığı dildir. Osmanlıca bu konuştuğumuz dildir. Osmanlıca konuştuğumuz Türkçe’nin daha önce kullandığımız alfabe ile kaleme alınmış şeklidir. Birileri de diyor ki ’Osmanlıca saray diliydi’ Hayır, Osmanlıca kapalı çarşının diliydi. Osmanlıca, Anadolu Kültürü’nün diliydi. Evet saray’da Osmanlıcayı yani halkın dilini kullanıyordu” dedi.
“ESKİ TÜRKİYE ADAMLARI OSMANLICANIN TARTIŞILMASINDAN DAHİ RAHATSIZ OLUYORLAR”
Osmanlıca ile ilgili tartışmalarda eski Türkiye eleştirisi yapan Kurtulmuş, “İşte bu yüzden eski Türkiye adamları Osmanlıcanın tartışılmasına dahi razı olamıyorlar. Tartışılmasından dahi rahatsız oluyor. Osmanlıca dersi kime verilir ? Kaçıncı sınıfta verilir ? bu sorular işin teknik kısmıdır. Bunu oturur bu işin uzmanları kararlaştırırlar ama bu millet bundan 80 sene önce 40 sene önce yaşayanların bildiği ve yazdığı bir dili niçin yazmasınlar ve okumasınlar” şeklinde konuştu.
Açılış töreninde bir konuşma yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise Üsküdar’ı bilim yuvası yapmak için çalıştıklarını belirtti. İlçedeki bilgi evleri sayesinde çocukların ücretsiz sosyal faaliyetlerden faydalandığını kaydeden Türkmen, "Artık anneler çocuklarım nerede kiminle geziyor diye düşünmeyecek" dedi.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra Başkan Türkmen protokole, Üsküdar Gençlik Akademisini gezdirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.