Kurtulmuş Net Konuştu: Onun İşi Değil

Kurtulmuş Net Konuştu: Onun İşi Değil
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi üzerinden yürüyen seçim barajının kaldırılması tartışmaları için net konuştu.

“Siyasi hayatım boyunca barajların kaldırılmasını savunan birisiyim” diyen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi üzerinden seçim sistemini değiştirmenin yargının siyasete müdahalesinin göstergesi olacağını söyledi. Türkiye’nin anayasal reforma ihtiyacı olduğunu belirten Kurtulmuş, “Merkezinde başkanlık sistemi olmak üzere yeni bir anayasa değişikliği olmalıdır. Hükümetimizin bundan sonraki temel hedeflerinden birinin bu olacağı aşikardır” dedi.

Kurtulmuş, Başbakanlık’ta ağırladığı Milliyet'ten Abdullah Karakuş'a baraj tartışması ile ilgili şunları söyledi:

BARAJIN KALDIRILMASINI SAVUNUYORUZ AMA...

Barajın düşürülmesi tartışmaları var, CHP, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu, siz ne düşünüyorsunuz?

Ben siyasi hayatım boyunca barajların kaldırılmasını savunan birisiyim. 2013’te parti içinde de bunu net savunanlardan birisiydim. Sayın Cumhurbaşkanı’mız 2013’te o zaman başbakandı, iki teklifte bulundu. Doğru tekliflerdi ama maalesef muhalefet partilerinin hemen hiç birinden bu tekliflere olumlu bir yaklaşım gösterilmedi. Biz bugün de aynı pozisyondayız ama Anayasa Mahkemesi üzerinden bir şekilde seçim sistemini değiştirmek anlamına gelecek olan yani milli irade yerine yasama organı yerine Anayasa Mahkemesi’nin kendisini onun yerine koyması da asla kabul edilebilir bir şey değildir. Bu doğrudan doğruya yüksek yargının geçmiş dönemlerde olduğu gibi siyasete müdahalesinin bir göstergesi olur. Biz aynı noktadayız, sıfır baraj, ya da 3-5’e indirilmiş baraj, dar ya daraltılmış bölge ama bu Anayasa Mahkemesi’nin işi değil. BuTBMM’nin işi.

YENİ ANAYASA ŞART
Türkiye’de başkanlık sisteminin uygulanmasının zamanı geldi mi?

Türkiye’nin yeni bir anayasal reforma ihtiyacı var. Merkezinde başkanlık sistemi olmak üzere yeni bir anayasa değişikliği olmalıdır. Hükümetimizin bundan sonraki temel hedeflerinden birinin bu olacağı aşikardır. Sadece başkanlık sistemi değil aynı zaman da seçim sisteminin değişmesi, barajlar dahil olmak üzere, siyasi partiler yasasının değişmesi, Meclis içtüzüğünün değişmesi. 12 Eylül’den itibaren gelen bütün antidemokratik yasaların değişmesi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum