‘Bir Ankara Şehrengizi’ ‘Ömrüm Ankara’
Vahdet yazarlarından D. Mehmet Doğan’ın ‘Bir Ankara Şehrengizi - Ömrüm Ankara’ ismini verdiği son eseri kitapçılardaki yerini aldı. Hayatının büyük kısmını Ankara’da geçirdiği bilinen yazarın Ankara’ya vefa borcunu ödemesi şeklinde de değerlendirilen eser, şehir tarihinin önemlice bir dönemine ışık tutuyor.
Eski Ankara’dan Yeni Ankara’ya geçişte tarihten kültüre, ekonomiden sosyolojiye geniş bir alanda yaşanan savruluş ve dönüşümleri irdeleyen eser, daha şimdiden Ankara’ya dair önemli bir başvuru kaynağı niteliği kazanmış durumda.
Hacı Bayram-ı Veli gibi şehrin manevi önderlerinin tanıtımının ihmal edilmediği Doğan’ın kitabında Evliya Çelebi başta olmak üzere önemli seyyahların ve edebiyatçıların eserlerinden Ankara’ya dair bölümlere de genişçe yer verilmiş. Ankara Kültürü’nün oluşmasında mihenk taşı niteliğindeki Ahilik kurumunun şehirdeki yansımaları Doğan’ın ele aldığı konular arasında ön plana çıkanlardan…
Ayrıca şehrin estetik mirasına da çok boyutlu özgün bir bakış getiren Doğan, Ankara yerel idaresinin ‘yanlış’ olarak gördüğü uygulamalarına da kitabında yapıcı eleştirilerde bulunmuş.
Günlük gazete yazılarından önemli bir seçkiyi de ‘Ömrüm Ankara’nın sayfalarına taşıyan Doğan, şehir kültürü ve edebi miras konularında da kalemini konuşturmuş. ‘Ankara Havası’ olarak sunulan ‘Ankara’nın bağları’ tarzındaki bazı havaların Ankara müziğini temsil edemeyeceği tespitinde bulunan Doğan, kitabında özgün türkü örneklerine de yer vermiş.
‘Şehrengiz’ Divan edebiyatında şehirlerin ele alındığı eserlere verilen genel bir isim… D. Mehmet Doğan’ın kitabı, edebiyatımızda unutulan bu türü yeniden gündeme getirmesi bakımından da önemli…
İşte D. Mehmet Doğan’ın ‘Ömrüm Ankara’ kitabından bir ‘gerçek’ Ankara havası örneği:
ANKARA’NIN BAĞLARI
Ankara’nın bağlarında üzüm var
Yaşım onbeş efelikte gözüm var
Eylen güzel sana bir çift sözüm var
Bura meydan değil sokak arası
Hem kurşun hem kama yarası
Vurdukları kama değil şiş idi
Beni vuran üç değil beş idi
Beşi de yanımda arkadaş idi..
Yağcıoğlu Fehmi Efe’den alınan türkü
ANKARA’NIN HAKKI ANKARA’YA...
“Gerçek Ankara bir meçhuldür!”
D. Mehmet Doğan’ın ‘Bir Ankara Şehrengizi – Ömrüm Ankara’ isimli çalışmasının arka kapağındaki sunuş yazısından;
“Ankara'yı yazmak, görünen ve gösterilen bildik Ankara'nın ötesine geçerek şehrin binlerce yıllık özünü, ruhunu kavramak ve anlatmak...
Pek çok Ankara kitabı var, fakat hiçbirinde şehrin ruhuna, manasına nüfuza teşebbüs dahi edilmemiş. Bu anlamda Ankara en fazla hakkı yenilmiş şehrimiz. Gerçek Ankara bir meçhuldür; bilmek isteyen de yoktur! Çünkü bilmek bizi yük altına sokar, sorumlu kılar.
Cumhuriyetçiler onu yoktan var ettiklerini ilân ettiler, düpedüz yok saydılar; muarızları ise Cumhuriyetçilerin mabediz şehrine tepki olarak tahkiksiz Ankara düşmanı oldular.
D. Mehmet Doğan, Ankara'nın tarihte ve bilhassa tarihimizdeki yeri; kültürü, iktisadı, mimarisi, musikisi, insanı, yaşayışı... üzerine seksenli yıllardan itibaren bir hayli yazı kaleme aldı. Bu yazılar farklı üslubu ve muhtevası ile dikkat çekti, ilgi uyandırdı. "Ömrüm Ankara" gözden geçirilen bu yazılar yanında, Ankara'nın tarihine, iktisadına, geçmiş hayatına, kültürüne dair, çoğu yeni, hiç bir yerde yayınlanmamış yazılardan oluşuyor”
Nasıl ulaşabilirsiniz?
Yazar Yayınları
Türkiye Yazarlar Birliği
İktisadi İşletmesi
Müdafaa Cad. Müdafaa Apt. 10/13 Kızılay / ANKARA
Tel: 0312 417 34 72 - 232 05 71
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.