20 bin ev mini nükleer reaktörle aydınlanacak
Amerikalı bilimadamlarının üzerinde çalıştığı 'mini nükleer reaktör' etrafındaki 20 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Kamyonla taşınabilecek özellikte olan küçük santraller 5 yıl içinde satışa çıkarılacak.
İlk atom bombasını da üreten Los Alamos Amerikan laboratuarı, silahlanma için kullanılamayacak nitelikte, çevreye duyarlı minyatür nükleer santraller üzerinde çalışıyor. Hırsızlıklara ve terörist saldırılara da önlem alan bilim adamları, tamamen toprağın altına gömülecek olan reaktörlerin, bir ev bahçesi kadar yer kaplayacağını söylüyor. Amerikan hükümetinin bu konuda teknoloji yardımı yaptığı Meksikalı Hyperion şirketinin geliştireceği reaktörlerin her biri 25 milyon dolara malolacak. Hyperion yetkilisi John Deal, amaçlarının dünyanın her yerinde 1 watt elektriğin 10 cent olduğu bir sistem meydana getirmek olduğunu söyledi. Deal, "Eğer sistemi 10 bin hanelik bir yere yerleştirirseniz, ev başına 250 dolar masraf düşüyor" dedi. Şu ana kadar çoğunluğu petrol ve elektrik şirketi 100 firmadan sipariş aldıklarını belirten John Deal, asıl amaçlarının gelişmekte olan ülkeler ve izole edilmiş bölgelere ulaşmak olduğunu kaydetti.
Hyperion, mini nükleer reaktör üretimi için 3 fabrika kurmayı amaçlıyor. Bu fabrikalarda 2013-2023 yılları arasında 4 bin kadar reaktör yapılması planlanıyor. Kamyon kasasında taşınabilecek kadar pratik olacak olan küçük santraller 7-10 yıl içinde yenileniyor.
İlk mini reaktörün Romanya'da inşa edilebileceğini söyleyen John Deal, Cayman Adaları, Panama ve Bahamalar'la görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.