Louvre'daki İslam Eserleri Türk Uzmana Emanet
Fransa’nın başkenti Paris’teki dünyaca ünlü Louvre Müzesi’nin İslam Eserleri Bölümü sanat tarihi uzmanı İlhan Alemdar’a emanet.
Yunanistan ve Fransa’da sanat tarihi eğitimi alan Alemdar, 25 yıldır Louvre Müzesi’nde Fransa Kültür Bakanlığı kadrosunda uzman olarak görev yapıyor.
Yaklaşık 35 bin eserin sergilendiği Louvre Müzesi günde ortalama 40 bin ziyaretçi ağırlıyor. Yaz aylarında bu rakam 50 bine kadar çıkıyor. Müzede 40 değişik mesleği icra eden 2 bin 200 kişi çalışırken, olası bir yangına karşı 63 kişilik bir itfaiye ekibi hazır bekletiliyor. Müzenin deposunda ise 360 bin tarihi eser bulunuyor.
Müzenin, İslam eserlerinin sergilendiği ek binasının 2008 yılında başlayan inşaatı 2012 yılında tamamlandı ve aynı yıl Cumhurbaşkanı François Hollande’ın katılımıyla bu bölüm yeni yerinde yeniden açıldı.
Türk İslam eserleri
Müzenin İslam sanat eserleri ile ilgili sorumlusu Alemdar, AA’ya yaptığı açıklamada, yeni İslam Eserleri Bölümü'nün özel ve tüzel birçok koleksiyonun bir araya gelmesiyle yaklaşık 20 bin parça sanat eserini barındırdığını söyledi.
"Bu muhteşem koleksiyonun sadece küçük bir kısmı sergileniyor" diyen Alemdar, eserlerin İslam’ın ilk yıllarından 7. yüzyıldan 19. yüzyılın ortalarına kadar aşağı yukarı 12 yüzyıllık bir döneme ait olduğunu belirtti. Alemdar, şöyle devam etti:
"Türkiye, Mısır, Körfez ülkeleri ve diğer bazı Arap ülkelerindeki koleksiyonlar dışında Louvre Müzesi'ndeki bu koleksiyon dünyanın sayılı koleksiyonlarından birisini oluşturuyor. Eserler Müslümanların yaşadıkları bütün coğrafyalardan çok değişik teknik ve üslupları da yansıtıyor. Konya'da Alaaddin Keykubad'ın köşkünden gelen Selçuklu seramikleri, Kaşhan seramikleri, Kütahya ve İznik çinileri, ahşap, metal, cam objeler, minyatür, hat ve tezhip eserleri, müzenin eşsiz koleksiyon parçalarını oluşturuyor."
Müze gez gez bitmiyor
Louvre Müzesi’nin geneli hakkında da bilgi veren Alemdar, toplam sergi alanının 70 bin metrekareyi bulduğunu söyledi. Louvre Müzesi’nin 4 bin 500 kişilik bir şehrin tükettiği kadar elektrik tükettiğini belirten Alemdar, şunları kaydetti:
"Yapı olarak müze, 403 oda 22 büyük salon ve galeriden oluşuyor. Bunların en büyüğü 264 metre uzunluğundaki büyük galeri. Sergilenen eserlerin kronolojik dağılımı ise antik çağlardan 1845 yılına kadar uzanan çok geniş bir zaman dilimine yayılıyor. Louvre'da sergilenen eserlerin hepsini görmek için 70 kilometre yol kat edip 10 bin merdiven basamağı çıkmak gerekiyor. Bütün bu rakamlardan anlaşılacağı gibi Louvre Müzesi'ni görmek için günlere, hatta haftalara ihtiyaç var."
Müzenin tarihi
Louvre Müzesi’nin temelleri 12. yüzyılda Philippe Auguste döneminde orta büyüklükte bir şato olarak atıldı. 5. Charles döneminde 1370-1380 yılları arasında ise şatonun saraya dönüşümü gerçekleşmiş. 16. yüzyılın sonu, 17. yüzyılın başında küçük ve büyük galeriler yapılmış. 13. ve 14. Louis dönemlerinde ise büyük avlu 4 misli büyütülmüş.
14. Louis’nin 1684 yılında Louvre'u terk ederek yapımı tamamlanan Versay Sarayı’na taşınmasının ardından Louvre Sarayı 18. yüzyılda tamamen sanatçılara, sanat akademileri ve bilimsel akademilere bırakıldı. 1793 yılında bugünkü büyük galeride, Sanatlar Merkez Müzesi kuruldu ve ilk etapta 660 eser sergilenmeye başlandı. 1802 yılında Napoleon'un seferlerinden getirdiği ganimet eserlerinin çoğunluğunu oluşturduğu bir koleksiyon Napoleon Müzesi adı altında sergilendi. Müzenin ilk müdürü Vivant Denon (1747-1802) oldu. 3. Napoleon döneminde ise saray artık son halini almıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.