Alın Size Kaynak
Seçimler yaklaşırken, yaşanan “vaatler ve kaynakları” tartışmasına iktidar da Meclis’teki muhalefet de “faize ödenen para” cevabını veremiyor. Faizi dünya gerçeği olarak kabul edenler arasında kayıkçı kavgası sürerken, Türkiye’nin acı gerçeği yüzünü yine gösterdi.
2015’in Ocak-Nisan döneminde Türkiye, faize bütçeden tamı tamına 24 milyar lira (eski parayla 24 katrilyon) ödedi! “Kaynak ne?” sorusu cevabını buldu!
Geçen seneye göre yüzde 24 artış!
Merkezi yönetim bütçesi, Nisan’da 1.37 milyar lira fazla verirken, Ocak-Nisan döneminde ise 4.1 milyar lira açık verdi. Vergi tahsilatındaki iyileşmeyle bütçe gelirleri Nisan’da yüzde 26 artarken; faiz ödemeleri, geçen seneye göre tam yüzde 58.6 arttı ve 6.08 milyar lira oldu. 4 aylık dönemdeki toplam faiz ödemesi ise yüzde 35 artışla 24.17 milyar liraya yükseldi.
14 Bine Yakın Ticari İşletme Kapandı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre; 2015 Nisan ayında kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre, yüzde 1,02 azalış oldu. Nisan ayında 2 bin 590, Ocak-Nisan döneminde 13 bin 926 gerçek kişi ticari işletmesi re’sen kapatıldı.
Açıklamaya göre, kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre yüzde 1,02, kooperatif sayısında, yüzde 8,65 ve gerçek kişi ticari işletme sayısında, yüzde 2,69 azalış oldu. Kapanan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 1,22 ve kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 9,07 azalırken, kapanan kooperatif sayısı yüzde 3,16 arttı.
Vatandaşın parası faizciye!
Borçlanmayla çarkları çevirmeye çalışan iktidar, her sene bütçeden ortalama 50 milyar lira faiz ödemesi yapıyor. 12 yıllık sürede yaklaşık olarak 600 milyar lira faiz ödenirken, bu senenin daha ilk 4 ayındaki rakam ise 24 milyar lira oldu. Borcu borçla ödeyip, sonra da bunların faizlerine para yetiştirmeye çalışan iktidar, muhalefete “kaynak” soruları yöneltirken her nedense “faiz”den kısmayı düşünmüyor bile. Türkiye, AK Parti idaresinde vatandaştan toplanan paraları, faizcilere yedirmeye devam ediyor.
Maliye Bakanlığı, 2015 yılı Nisan ayı ve Ocak-Nisan dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Nisan’da bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26.1 artarak 43 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 13.1 artarak 41.6 milyar lira olarak gerçekleşti. Merkezi yönetim bütçesi Nisan’da 1 milyar 375 milyon lira fazla verdi.
Ocak-Nisan döneminde ise bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.9 artışla 156.2 milyar lira, bütçe giderleri yüzde 12.3 artışla 160.2 milyar lira oldu. Böylelikle bütçe, Ocak-Nisan döneminde 4 milyar 59 milyon lira açık verdi.
Bu arada Nisan ayındaki faiz giderleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 58.6 arttı ve 6 milyar 87 milyon lira olarak gerçekleşti. Faiz ödemeleri, Mart’ta 6 milyar 188 milyon lira, Şubat’ta 6 milyar 889 milyon lira, Ocak’ta ise 5 milyar 15 milyon lira olmuştu. Bu yılın ilk 4 ayında faiz giderleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35.8 artarak 24 milyar 178 milyon lira oldu.
“Fazla vergi topladık demek ki ekonomi iyi”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk dört ayındaki bütçe açığının geçen yıl aynı dönemde gerçekleşen 4.2 milyar liradan daha düşük düzeyde gerçekleştiğini ifade etti. Şimşek, vergi gelirlerindeki artışın, ekonominin toparlandığına işaret ettiğini iddia ederek, “Ayrıca yılın ikinci yarısında siyasi öngörülebilirliğin artması ve iç talebin canlanması vergi gelirlerindeki artışı desteklemeye devam edecektir. Bu çerçevede 2015 yılında bütçenin, öngördüğümüz hedeflere paralel gerçekleşmesini bekliyorum” dedi.
Milli Gazete
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.